Поят скъпоструващи крави с вино и бира
Едно от най-скъпите меса, които се продават по света, е това от австралийските крави порода Вагиу. Забележителното при отгледжането им, е, че, освен със специален фураж, австралийските фермери ги поят и с ... вино, при това не младо, или вкиснало, а скъпоструващо. Цената на една бутилка от него възлиза на цели 16 долара. Всяка една крава има дневна дажба от по литър Каберне по мерло на добре познатата австралийска марка „Чеснат Гроув”. Тя се отличава с характерен тръпчив вкус и е приятна не само за ценители, но и кравите, които се нареждали на опашка, за да получат полагащата им се порция. След това, както може да се очаква, полягали на пасбището, очевидно, за да им се размине лекото алкохолно опиянение. Идеята за подобно "захранване" на кравите изглежда ексцентрична само на пръв поглед, всеизвестен факт е, при най-вкусните видове марината за готвене, щедро се използва вино.
Що се отнася до породата Вагиу, тя е внесена в Австралия от Япония. Месото им е най-доброто от всички видове говеждо. Японците също подобряват качеството му доста нетрадиционно - те пък поят кравите си с бира и им правят специален масаж под звуците на музика.
Българските фермери вероятно също могат да обогатят този челен опит, въпреки че за засега не сме чули нашенски крави да лочат гроздова ракия. Въпреки че никога не е късно иновациите в животновъдството да се сдобият и с български адрес. Нека само приключат протестите на фермерите у нас...
Моля, подкрепете ни.