Празник на баницата се състоя в Елхово
Пред журито бяха представени повече от 40 баници, приготвени от кулинарни групи от 11 читалища в общината, както и от петима индивидуални участници. Домакините имаха възможност да участват с три различни по вид и вкус домашни баници - сладки или солени, с готови или с точени кори, а също и с различен пълнеж - месо, млечни продукти, зеленчуци и плодове.
Кулинарните произведения се класират според техния вкус и външен вид, като се оценява и запазената автентичност при приготвянето на традиционната тракийска баница, поясниха организаторите от читалище "Развитие 1893" в Елхово.
Специалисти от Етнографско-археологическия музей в града демонстрираха приготвянето на тестени изделия в Южна Тракия в миналото. Участниците в празника ще предоставят рецептите на своите кулинарни произведения за съхранение в читалищната библиотека.
Моля, подкрепете ни.