Реклама / Ads
0| 21567 |09.02.2017 ХРАНА И ВИНО

Разчетоха генома на киноата

.
Учени разгадаха генетичните тайни на киноата, почитана като ”зърно-майка” от древните инки и възхвалявана като суперхрана от съвременните почитатели на здравословното хранене, съобщава списания ”Нейчър”.
 

Авторите на проучването са специалисти от университета "Крал Абдула" в Саудитска Арабия.

 

Киноата е зърноподобна култура и принадлежи към семейство Лободови, в  което е и спанакът. Геномът му се състои от малко над 1,3 млрд. градивни елемента на ДНК (бази А, Т, Г и Ц), съхранени в 18 хромозома.

 

Настоящото проучване показва, че киноата, отглеждана от седем хилядолетия в Андите, не само е полезна, но има и потенциала да разреши проблема с изхранването в бъдеще на увеличаващото се население на планетата.

 

Киноата се отглежда главно в Перу и Боливия. Основните вносители на растението са САЩ и Канада.

 

Недостатъкът на киноата е горчивият й вкус, който се дължи на съдържащите се в нея сапонини, изпълняващи защитна функция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7237 |06.11.2024 Даша Узун, управителката на Ведра кафе за ФрогНюз: Тайната на нашето кафе е в щипката любов, която добавяме . 0| 6986 |14.09.2024 Празникът на торта Гараш събра рекорден брой състезатели в двата конкурса . 0| 7936 |11.07.2024 Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат . 0| 6689 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads