Реклама / Ads
0| 14394 |24.11.2015 ХРАНА И ВИНО

Стридите: какво не знаете за тях

.
Любопитни факти и статистики, които не бива да пропускате, ако харесвате този гурме деликатес
 
Живи. Продукт, който хората консумират, все още жив.

Белон. Автентичната плоска стрида с заоблена форма, с нотка на лешник и мек вкус, по-малко солен от този на другите видове. Оригиналните стриди "Белон" произлизат от естуара на едноименната река във френския регион Бретон, но понятието като цяло се използва за обозначаване на плоските европейски стриди, които се считат за най-добрите в света.

Crassostrea gigas. Още известна като тихоокеанска или скална стрида, тя е разпространена по азиатските брегове на Тихия океан. Тя се характеризира с вдлъбната и удължена раковина, а вкусът й е леко специфичен. В последните години тя е заменила комерсиалния добив на европейски стриди и сега представлява над 90% от френските стриди - и три четвърти от всички стриди, добивани в Европа.

Градуси. Идеалната температура за сервиране на стриди? Между 4°C и 8°C.

Годни за консумация. Ostrea edulis е най-разпространеният вид в Европа. Това е плоска стрида, която живее на дълбочина около 50 метра, като се захваща за крайбрежните скали. Наравно със стридите Белон с бялото им месо, най-разпространената стрида в Бретон е видът "Марен", която произлиза от най-голямата ферма за стриди в света - Marennes-Oleron. Някои стриди имат месо със зелен цвят, което се дължи на проникване на водорасли.

Френският маниер. Сурови, придружени от бял винен оцет, предварително мариновани с дребен лук и прецедени. Поръсете чер пипер по желание - и естествено консумирайте с хляб и масло, плюс шампанско или отлично мускаде: това е типичният френски маниер за поднасяне на стриди върху разбит лед.

Жилардо. Месести, сложни и пищни, този вид стриди са най-ценени от френските почитатели на гурмето, наравно с "Фен дьо Клер". И в двата случая, специалните разновидности се предпочитат пред по-масовите. Всички те попадат в общата класификация "Марен".

Хаою. Още известен като “морско мляко”, това е сосът за стриди, използван в китайската кухня. Той е бил създаден случайно от кантонски готвач, който след като оставил тиган, пълен със стриди на печката, открил, че те са се превърналив богат и вкусен сос. Скоро след това, през 1888 г. Лий Кум Лий основал компания, произвеждаща този сос в индустриални мащаби; понастоящем той е изключително популярен в азиатската кухня.

Невероятно стари. Има древни видове, датирани отпреди 60 млн. години, при които една отделна стрида може да живее няколко века : Neopycnodonte zibrowii е тип гигантска стрида, живееща на дълбочина поне 350 метра, която е с размер до 30 сантиметра.

Япония. Добиването на стриди е древна традиция в Страната на изгряващото слънце: в префектура Хирошима, най-големият производител на стриди в страната, това се прави от 1300 г. сл.н.е., когато методът на култивация се е състоял в употреба на клончета и вейки бамбук, за които ларвите на стридите са се захващали сами. Впоследствие стридите са се добивали след 2-3 години.

Кели Галуей. Видът стриди, типичен за Ирландия, е близък сродник на "Белен", но с по-големи размери. Той е безспорният главен герой на Фестивала на стридите в Галуей, най-старият, посветен на това мекотело и едно от ирландските събития, най-посещавани от чужденци (изпреварва го само денят на Св. Патрик).

Устойчиво развитие. Фермерският добив на стриди е сред най-устойчивите методи за производство на храна в света: той има толкова ниско отражение върху екосистемата, че е разрешен дори в морски природни резервати. Има различни техники на стридени култури, от дълбоководна култивация до "подноси за стриди", както и много други.

Ризофора. Стридите, които растат, прикрепени към мангрово дърво от вида Creassostrea gasar, са много вкусни и според някои любители превъзхождат всички други видове.

Ню Йорк. Най-прочутият и уважаван бар за стриди в света е Grand Central Oyster Bar, който от 1913 г. е разположен в едноименната нюйоркска метростанция. Той поднася над 2 млн. стриди годишно.

Стридена текстура. Базирана на стриди конструкция, използвана за създаване на бариери, пречистващи водата и намаляващи въздействието на вълните.

Перли. Перлените стриди от вида Pinctada обикновено са големи и негодни за консумация. Понякога обаче стридите от пригодения за консумация вид Ostreidae образуват перли…

Киберон. Въпреки че северен Бретон и Мон Сен Мишел, характеризиращи се с изключително силни приливни течения, се счита за най-добрата област за фермерско отглеждане на стриди, южен Бретон е не по-малко активен в тази насока.

Най-прочутият вид от там е "Киберон", дълбоководна стрида с твърдо месо и вкус на йод.

Сурови. Естествено, стридите нормално се консумират без топлинна обработка. Те обаче са вкусни и когато са сготвени - и има изключително голям избор на методи на приготвяне и подправки, така че имате голяма свобода да подхождате творчески.

Санта Катарина. За да опитате бразилски стриди, забравете Рио и се насочете на юг към брега на Флорианополис. Видът "Санта Катарина", с минералните си и зеленчукови акценти, е перфектен с изстискан лимонов сок, докато пиете кайпириня.

Тероар. Както и в случая с виното, концепцията за “тероар” - или по-точно “мероар” - важи и за стридите. В зависимост от своя мероар, всеки тип стрида върви с определено вино, шампанско, алкохолна напитка и т.н.

Прясно. Как можете да прецените дали стридата е прясна? Ако тя не съдържа много течност и месото й е започнало да се отделя от страните на черупката, тя вече не е прясна. Ако черупката е отворена, стридата е мъртва и трябва да бъде изхвърлена.

Вирджиния. Стридата "Вирджиния", още известна и като "източна стрида", е типична за Америка. Тя някога е била много ценена на пазара, но сега дивата популация от този вид е намаляла многократно, а тя рядко бива култивирана.

Уалвис Бей. Едноименните стриди произлизат от този атлантически залив в Намибия. Огромни по размери и не особено солени, техният вкус разкрива богатите хранителни вещества, присъстващи в тези води.

В последните няколко години те са станали особено рядки и се считат от чревоугодниците за истински деликатес.

Секс. От векове, стридите се считат за един от най-добрите афродизиаци, но скорошни научни изследвания, публикувани в изданието Sexual Medical Reviews, оспорват този популярен мит: стридите просто не оправдават репутацията си.

Много мъже обаче са готови да се закълнат в обратното…

1872. “В Ню Йорк тогава са се харчили повече пари за консумация на стриди, отколкото за всякакви други хранителни продукти, взети заедно: Ню Йорк, преди да стане ‘Голямата ябълка’, е бил ‘Голямата стрида’!”, заяви наскоро експерт по тези мекотели в интервю пред Wall Street Journal.

Цинк. Изглежда цинкът е основният елемент, свързан с ефекта, който стридите би трябвало да имат върху стимулацията на либидо: този химически елемент всъщност е необходим за производството на тестостерон.

goodlife.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9351 |01.10.2015 Какво не знаем за арабската кухня или най-известните арабски ястия . 1| 8009 |28.04.2015 С какво да заменим вредните храни . 2| 11347 |28.12.2014 Какво ядат народите на Нова година . 10| 13621 |28.06.2013 Какво да ядем, за да не хванем рак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads