Реклама / Ads
10| 6695 |30.05.2016 ХРАНА И ВИНО

Ужасно! Ядем канцерогенни плодове и зеленчуци

.
Продуктите на пазара ни са неконтролирани, не гарантират безопасност, а Наредбата за контрол на храните беше сменена с нова, допускаща от 10 до 15 пъти съдържание над безопасното ниво на нитрати за възрастни, да не говорим за деца. Нитратите стават нитрити, които са директно канцерогенни. Може да произвеждаме най-добрите плодове и зеленчуци, а консумираме замърсени и вредни, заяви по Bulgaria ON AIR д-р инж. Лазарина Герова, експерт по безопасност на храните.
 
Нитратите са основният хранителен елемент на растенията, но и най-голям замърсител на храните и околната среда, затова много важна е производствената практика и дали съдържанието на нитрати отговаря на стандартите на Световната здравна организация. 

Най-лесно се познават листните зеленчуци. Те са големи и с не много зелени листа. Нахранени са повече с азот, отколкото с калий. Стават по-бледо жълти, болни са и си променят цветя, имат блед вид и са с по-нежни листенца.

Трудно можем да извлечем нитратите, от растенията, които са ги усвоили. Доматите, краставиците и чушките не извличат много нитрати, когато са отглеждани на слънце, уточни тя.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5115 |03.05.2016 Ужасно! Бебешки труп откриха в Кърджали . 0| 4385 |15.04.2016 Ядем по-малко хляб и зеленчуци и пием повече алкохол . 4| 4632 |04.03.2016 БАБХ: Гръцките плодове и зеленчуци стават за ядене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads