10|
6721
|30.05.2016
ХРАНА И ВИНО
Ужасно! Ядем канцерогенни плодове и зеленчуци
Продуктите на пазара ни са неконтролирани, не гарантират безопасност, а Наредбата за контрол на храните беше сменена с нова, допускаща от 10 до 15 пъти съдържание над безопасното ниво на нитрати за възрастни, да не говорим за деца. Нитратите стават нитрити, които са директно канцерогенни. Може да произвеждаме най-добрите плодове и зеленчуци, а консумираме замърсени и вредни, заяви по Bulgaria ON AIR д-р инж. Лазарина Герова, експерт по безопасност на храните.
Нитратите са основният хранителен елемент на растенията, но и най-голям замърсител на храните и околната среда, затова много важна е производствената практика и дали съдържанието на нитрати отговаря на стандартите на Световната здравна организация.
Най-лесно се познават листните зеленчуци. Те са големи и с не много зелени листа. Нахранени са повече с азот, отколкото с калий. Стават по-бледо жълти, болни са и си променят цветя, имат блед вид и са с по-нежни листенца.
Трудно можем да извлечем нитратите, от растенията, които са ги усвоили. Доматите, краставиците и чушките не извличат много нитрати, когато са отглеждани на слънце, уточни тя.
Най-лесно се познават листните зеленчуци. Те са големи и с не много зелени листа. Нахранени са повече с азот, отколкото с калий. Стават по-бледо жълти, болни са и си променят цветя, имат блед вид и са с по-нежни листенца.
Трудно можем да извлечем нитратите, от растенията, които са ги усвоили. Доматите, краставиците и чушките не извличат много нитрати, когато са отглеждани на слънце, уточни тя.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads