Реклама / Ads
2| 4881 |05.10.2023 НОВИНИ

Как да гласуваме с хартиена бюлетина на изборите на 29 октомври?

.
Източник: стопкадър
На 29. октомври 2023 г. предстоят избори за общински съветници, кметове на общини и кметове на райони за градовете София, Пловдив и Варна. Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува клипове за улеснение на българите, в които се показва как да гласуваме за избрания от нас кандидат, партия или коалиция. Избора си отбелязваме в квадратчето на хартиената бюлетина с номера със знак „Х“ или за отметка - „V“, с химикалка, пишеща със син цвят.
 

На 29.октомври може да изберете да гласувате за общински съветници с хартиена бюлетина. Член на СИК откъсва бюлетината от кочана и поставя печат на гърба ѝ. Гласувате за избраната от вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат, като зад паравана отбелязвате своя избор в квадратчето с номера със знак „Х“ или за отметка - „V“, с химикалка със син цвят. Ако желаете, отбелязвате и преференция в кръгчето. Сгъвате бюлетината и я подавате на член на комисията. Той поставя втори печат и откъсва отрязъка. Пускате я в прозрачната кутия.

 

Гласува се за кмет на община, кмет на кметство, а в София, Варна и Пловдив – и за кмет на район. Зад паравана отбелязвате избора си в квадратчето с номера със знак „Х“ или за отметка - „V“, с химикалка със син цвят. Сгъвате бюлетината и я подавате на член на комисията. Той поставя втори печат и откъсва отрязъка. Пускате я в прозрачната кутия.

 

До 14. октомври, включително, избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборно помещение, могат да подадат заявление до общинската администрация, за да гласуват с подвижна избирателна кутия. Пропусналите този срок, могат да подадат заявление до 23. октомври, включително, ако в населеното място вече има назначена подвижна избирателна комисия. С подвижна избирателна кутия могат да гласуват само избирателите с увреждания, но не и членовете на техните семейства.

 

За допълнителна информация, натиснете ТУК. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4454 |05.10.2023 Закопчаха 19-годишен млад мъж за трафик на мигранти . 4| 4218 |05.10.2023 Тони Николов: Българските бунтове . 5| 4712 |05.10.2023 ГДБОП разби престъпна група, координирала набирането на донори на кръв срещу заплащане . 12| 4321 |05.10.2023 Бойко Борисов: ГЕРБ няма да е партията, която ще свали правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads