Реклама / Ads
37| 42902 |15.02.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Българите са богоизбран народ, признаха чужди учени

.
Австрийски и руски професори откроиха ролята и мястото на България в Средновековна Европа и отчетоха, че ако не беше българската книжовна продукция и делото на Кирило-Методиеви ученици Европа нямаше да е същата.
 

 

Непосредствено след като в деня на Успение на св. Константин- Кирил Философ българският президент Росен Плевнелиев даде старт на националните чествания на 1150 г. от Великоморавската мисия, Фондация Българска Памет организира специална пресконференция по темата.
 

Пресконференцията неусетно се превърна в сериозен научен форум с елементи на полемика. Участие взеха председателят на фондацията д-р Милен Врабевски, българският евродепутат д-р Андрей Ковачев, специалните гости на фондацията руският славист и българист, изследовател на старобългарската литература проф. д-р Игор Калиганов и проф. д-р Хайнц Миклас, декан на катедрата по славистика на Виенския университет и д-р хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски”, изтъкнати български медиевисти, историци и езиковеди.
 

Д-р Милен Врабевски откри форума, напомняйки, че с превода на Светите книги на говорим народен език и със защитаването на правото му на съществуване, редом с латински, гръцки и еврейски, Кирил и Методий са изпреварвали с близо пет века реформацията в богослужението, литературата и културата на Средновековна Европа. Дейността на Кирило-Методиевите ученици и техните последователи в България е непосредствено продължение на Великоморавската мисия; неслучайно учениците им идват тъкмо в България; тук те намират политическата структура, необходима за утвърждаване на това дело, заяви д-р Врабевски. 

 

Проф. д-р Хайнц Миклас подчерта, че създаването на азбуката влиза в модела на т. нар. Трети път. Българите създават нова църква, те имат солидна държава и собствен цар, добави той. „С пълно право можем да кажем, че в основата на новия език ляга солунският диалект и това е старобългарски. В това отношение няма никакви спорове, а дори и да има, противниците на тази теза не разполагат със солидни аргументи. В България по времето на Борис и Симеон се създават огромно количество нови преводи, а всичко това по-късно преминава в Русия, Сърбия, оттам в Хърватия. Разпространението на литературното дело на Първото българско царство означава нещо особено - получателите на това дело след това създават на тази основа своя собствена литература”, обобщи проф. Миклас.

 

Проф. Игор Калиганов заяви, че българите имат повод за гордост, защото след краха на Великоморавската мисия учениците на светите братя Кирил и Методий идват тъкмо в България, за да развият своето книжовно дело. „Много се радвам, че в България отдават такава почит на делото им. Те всъщност изпълняват истинска цивилизационна мисия, подчерта проф. Калиганов и емоционално заключи, че „българите са богоизбран народ”.

 

Д-р Андрей Ковачев на свой ред напомни, че в навечерието на 3-ти март в Брюксел ще бъде представена изложбата „Съкровище на словото”, на която към двамата световноизвестни слависти ще се присъедини и проф. д-р Ян Рихлик, професор по нова чешка и словашка история в Карловия университет, Прага. В белгийската столица отново ще бъде подчертано огромното значение, което има Кирило-Методиевата мисия за целия славянски свят, мястото и ролята на България като държава на духа и на старобългарския език като четвърти свещен език на Средновековна Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 15169 |16.12.2011 Мл. Сърбиновски: Българите не трябва да се отбраняват от македонците . 10| 7570 |05.12.2011 Българите във Виена се огледаха в изследване за себе си . 5| 7579 |31.12.2009 На Сурва българите сбъдват мечтите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads