Реклама / Ads
0| 3720 |11.12.2014 НОВИНИ

158 000 корупционни сделки месечно са направени през 2014 г.

.
Центърът за изследване на демокрацията отчита свръхвисоки нива на корупция във всички сфери на държавата. Това се посочва в годишния доклад на центъра, съобщава БНР.
 

Около 158 000 корупционни сделки на месец са реализирани през последната година.  Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Заради заключенията в него, правителството ще започне спешно изработването на нов антикорупционен план.

 

От Центъра посочват, че през 2014 г. се регистрират най-високите нива на участие на българското население в корупционни сделки за последните 15 години. Оказва се, че повечето от тях се извършват по инициатива на държавната администрация. Върху гражданите е упражняван корупционен натиск от страна на чиновниците. Политическата корупция също се явява проблем.

 

Председателят на Управителния съвет на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов коментира, че има своеобразен връх и в политическата корупция, извън даже злободневните скандали със съдебната система. Ако трябва един пример да изберем за политическа корупция и то в една такава форма, каквато е завладяването на държавата, това е управлението на големите инфраструктурни проекти в страната. Напоследък беше случаят с „Белене" и разбира се фиаското с „Южен поток", обясни той.

 

От своя страна вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че докладът е труден за четене, защото констатациите са изключително тежки и категорични. Тя определи текста като много смел. Тя подчерта, че има нужда от нов антикорупционен план за действие, който да определя конкретните мерки и да дава реалната перспектива за това, което трябва да бъде направено.

 

Самата Бъчварова не може да се ангажира с това, че този план ще бъде разработен на базата на констатациите.

 

Според изследването, България по корупция се нарежда на трето място на Балканите след Албания и Черна гора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4915 |18.11.2014 По 100 бона рушвет даваме на катаджии месечно . 15| 5978 |03.11.2014 По 80 бона в джоба си слагали месечно митничарите от „Лесово” . 14| 5028 |13.05.2014 ДПС, "Атака" и ББЦ не парафираха антикорупционния договор за ЕП . 8| 5795 |05.05.2014 "Булгаргаз" вземал заеми с кухи сделки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads