Реклама / Ads

8| 2833 |23.12.2021 НОВИНИ

15% е ръстът на произведената електроенергия, системата не е нестабилна, увери министър Николов

.
Александър Николов Източник: БНТ
България в целия регион до Унгария и за всички съседни държави цената е относително еднаква и така ще бъде, тъй като сме единен пазар. Добрата новина е, че всъщност колкото и да се говори, че системата в България е нестабилна от гледна точка на електроенергия, това въобще не е така. Има 15% ръст на последната година на произведена електроенергия, а реално в България консумацията е нараснала с 4%, което е един доста добър показател за сравнение с реалния ръст на БВП.

Това заяви пред Българската национална телевизия министърът на енергетиката Александър Николов.

 

„Фактът, че се повишава се драстично износът, показва, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави“, допълни той.

 

По повод недоволство на индустрията, че правителството слага таван на помощта за бизнеса заради рекордните цени на тока, министърът заяви:

 

„Всичко възможно, което може да се направи в разумни рамки е взето като мярка. Съвсем нормално е да има по-високи очаквания от бизнеса, но мисля, че се постига нормален баланс. Комуникацията с бизнеса ще продължи, за да активизираме механизмите за подкрепа“.

 

По думите му причината да има таван е, че трябва да има прогнозираност в бюджета, но и таванът подсигурява и елемент на заинтересованост и внимание от страна на самите бизнеси, които следва да наблюдават цените, така че да подпомагат да не се стига до такива пикове в България.

 

Той допълни, че в момента се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки:

 

„Олекотяване на процедурите за създаване на мощности за собствено ползване - т.е. доста по-бързо да успее да се олекоти системата и натиска върху бизнеса, като не говорим само за административна подкрепа - а за целия мост - от инвеститор, който да помага на малки, средни бизнеси до реализация на самия проект и реално драстично намаляване на тежестта на електроенергията като разход в бизнеса“.

 

„За да започне да се балансира по-добре системата ще се предприемат мерки, свързани с дългосрочното планиране, включително начина за планиране и разходване на средства за електропреносните мрежи“, допълни енергийният министър.

 

Александър Николов не коментира наложения от Народното събрание мораториум на цените на тока, заради разделението на властите в страната. Каза само, че това не е голям проблем, но ще се въздържи от това да дава оценка на решения, взети от законодателния орган.

 

Той допълни, че не се обмислят компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ тъй като локалният бизнес, който използва природен газ, тази цена е значително по-ниска от цените на съседни държави и средните в Европа.

 

Министър Николов заяви още, че наложеният мораториум не застрашава Топлофикация София от фалит, каквито опасения се появиха в медийното пространство:

 

„Топлофикация София е тема, която е неглижирана в рамките на 10 години и повече. Тя е близо до технически фалит, това не означава, че дружеството ще спре да функционира и не означава че софиянци ще имат затруднения с получаваната услуга, а означава, че е крайно време да се вземат мерки от всички заинтересовани страни“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 19| 5051 |14.12.2021 Министър Йорданова: При Гешев имаме същия тупик като при Цацаров – задръства системата . 0| 2303 |13.12.2021 Доц. Инджов: Отломки от „системата ГЕРБ“ могат да минират опитите за прочистване на медиите . 1| 2543 |12.12.2021 Ген. Миланов: Прокуратурата стана господар в системата на досъдебното производство . 5| 2425 |12.12.2021 „Системата ни убива“: Геноцидът над хората с увреждания ще продължи ли?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ