Реклама / Ads
27| 3311 |04.08.2024 НОВИНИ

"F-16 в Украйна. Ние го направихме". Емблематичният изтребител най-вероятно ще има три мисии в украинското небе /видео/

.
Произведеният в САЩ F-16 е емблематичен изтребител, който в продължение на 50 години е предпочитан боен самолет за алианса на НАТО и за многобройни военновъздушни сили по света. "F-16 в Украйна. Ние го направихме", обяви днес украинският президент Володимир Зеленски.
 

"Гордея се с всички наши момчета, които овладяха тези самолети и вече започнаха да ги използват за нашата страна. Благодаря на нашия екип за този резултат. Благодарен съм на всички партньори, които наистина помагат с F-16, и на първите държави, които приеха нашето искане за самолети - Дания, Нидерландия, САЩ - и на всички наши партньори - оценяваме вашата подкрепа!", каза още Зеленски.


"Пожелавам на нашите Военновъздушни сили и на всички наши военнослужещи да накарат украинците да се гордеят с бойната ни авиация и да донесат на Украйна точно такива бойни резултати, които ще доближат нашата победа - нашия справедлив мир за Украйна.

 

Слава на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна! Слава на нашия народ!

 

Слава на Украйна!".





Президентът на Съединените щати Джо Байдън даде зелена светлина през август 2023 г. за разполагане на използвани F-16 в Украйна, въпреки че САЩ няма да предоставят свои самолети. Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия се ангажираха да предоставят на Украйна над 60 такива самолета през следващите месеци, като това може да се окаже бавна струя от доставки.

 

F-16 ще засилят военната мощ на Украйна, особено чрез модернизиране на нейната противовъздушна отбрана.

 

F-16 вероятно ще имат три основни мисии, казва Федерико Борсари от Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон, пише Асошиейтед прес.

 

Те ще се стремят да прихващат руски ракети и безпилотни самолети, които безмилостно бомбардират Украйна; да потискат вражеските системи за противовъздушна отбрана; и да нанасят удари по позиции на руските войски и складове за боеприпаси с ракети "въздух-земя".

 

Голяма част от информацията за разполагането на F-16 е класифицирана, включително какво им позволяват да удрят западните правителства и какви оръжия ще изпратят със самолетите.

 

F-16 могат да носят доставяните от Обединеното кралство крилати ракети с въздушно базиране Storm Shadow с обсег на действие над 250 км, които могат да поразяват цели на територията на Русия. Възможно е да получат и ракети "въздух-въздух" с голям обсег на действие, които биха застрашили руските бомбардировачи и изтребители. Усъвършенстваните радари на самолета ще позволят на украинските пилоти да определят цели на по-голямо разстояние, отколкото могат да направят техните МиГ-29, Су-27 и Су-24.





Управлението на небето е съществена част от сухопътната кампания на една война, тъй като самолетите осигуряват въздушно прикритие на войските. Но подпомагането на движението на украинските войски на фронтовата линия с наземни атаки може да се окаже твърде рисковано за F-16, като се имат предвид усъвършенстваните системи за противовъздушна отбрана на Русия.

 

Най-малкото, изтребителите биха могли да имат психологически ефект върху руските пилоти и да предложат морален стимул на украинците, които се борят срещу силите на Кремъл.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2716 |04.08.2024 Въвеждат дезинфекция на автомобилите по всички гранични пунктове от утре . 2| 2337 |04.08.2024 Два самолета от Испания ще помагат в гасенето на пожарите у нас . 0| 9017 |04.08.2024 Пак километрично задръстване на магистрала "Тракия" . 13| 2544 |04.08.2024 Отиваме на избори, ИТН връща неизпълнен третия мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads