Реклама / Ads
1| 4838 |26.11.2013 НОВИНИ

193 снегорина на терен в София

.
Източник: Булфото
Първият сняг заваля, идва и първото по-сериозно застудяване в навечерието на зимата. Температури под нулата и виелици предстоят през деня.
 

През нощта заваля първо в северната половина на страната и по високите полета на Западна България. Във вторник най-сериозно ще бъде положението в североизточните райони.

За областите Търговище, Разград, Шумен, Добрич и Силистра синоптиците обявиха и код оранжево за опасни снежни виелици и условия за навявания. Снежната покривка на места в София вече е около 5 сантиметра.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни пред бТВ, че първата обработка е започнала в 2 часа сутринта, когато са били обработени всички трасета на масовия градски транспорт и спирките. „Техниката е на терен. Движението все пак е при зимни условия – шофьорите да преценят и състоянието на автомобилите си”, препоръча Фандъкова.

По думите й, на територията на София работят 11 фирми, от миналата година работи и GPS система, която ги следи в реално време. При недобре свършена работа фирмите търпят санкции, увери кметът.

193 снегорина и 19 млн. лв. ще се борят със снега и леда в София. Осигурена е и техника за почистването на над 20 000 километра републикански пътища, включително високопланински пътища и проходи. Бюджетът за снегопочистване на страната е 60 млн. лв.

Все още обаче много шофьори не са сменили гумите си със зимни. Затова от Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчват на шофьорите да тръгват на път с подходящи гуми и да карат със съобразена скорост. От агенцията призовават за повишено внимание на пътя и напомнят, че блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимата, затруднява достъпа на почистващата техника и пречи и застрашава останалите участници в движението.

Информация за пътната обстановка може да се получи от интернет страницата на Агенция Пътна инфраструктура и на денонощния телефон - 0700 130 20.

Междувременно започват професионални консултации по пътна безопасност. Обученията са насочени към компании, които имат голям автопарк, професионални спедитори, таксиметрови компании, както и към индивидуални шофьори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5085 |25.11.2013 Добрев: Местят туризма напук в София . 92| 11954 |22.11.2013 Легия Антимафия: Каратиста и Пашата купуват стачките в София . 30| 6357 |20.11.2013 Протести заливат София . 3| 5289 |19.11.2013 Къде ни снима КАТ днес в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads