Реклама / Ads
25| 5630 |04.07.2023 НОВИНИ

200 млн. долара са ни давали САЩ, ако дарим на Украйна ракети С-300, Донев не отговорил

.
Служебният премиер Донев не отговорил на предложението за сделка Източник: БГНЕС
Служебният кабинет на Гълъб Донев е отказал България да получи 200 млн. долара от САЩ, с които да купим нови оръжия, ако изпратим на Украйна стари “съветски”, включително и ракети С-300, пише в. ”Сега”.
 

Предложението от Щатите е дошло в края на 2022 г. Милионите долари са били предвидени по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране.

 

Те се отпускат като грантове на съюзници от Източния фланг на НАТО, сред които и България, за да се стимулират и компенсират дарения на военно оборудване за Украйна. 

 

През декември 2022 г. у нас пристигна делегация от САЩ, пише в публикацията. Целта на разговорите беше да се убеди служебното правителство да участва в програмата военно финансиране, като изпрати съветско оборудване на Украйна.

 

Тогава според неофициални съобщения американците са предлагали модерните ПВО системи NASAMS на България, ако дадем нашите ракетни комплекси С-300 на Киев.

 

Още тогава бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов призна, че съюзник от НАТО е предложил на България осъществяването на триъгълна сделка - ако дадем нашите съветски бронирани машини, включително и танкове за Украйна, да получим западно въоръжение от същия вид.

 

Стоянов обаче тогава индиректно неглижира триъгълните сделки. Първо разказа, че заместващата техника е стара, защото съответната страна я е извадила от употреба. 

 

След това каза, че България вече е закъсняла за такива сделки и това е трябвало да стане още миналата година, в месеците след началото на войната в Украйна.

 

Служебният военен министър обаче не коментира как страни като Словакия, Чехия, Полша, Румъния успяха да получат техника, пари и защита от САЩ и други страни от НАТО.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2545 |21.06.2023 Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара . 4| 2660 |21.06.2023 САЩ и Великобритания предоставят помощ от над 1,6 млрд. долара за икономиката на Украйна . 4| 2910 |19.06.2023 Датското министерство на отбраната: Военната помощ за Украйна ще нарасне до 3,21 млрд. долара . 7| 2595 |17.06.2023 Държавният дълг на САЩ достигна исторически връх от 32 трлн. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads