Реклама / Ads
22| 7050 |03.11.2020 НОВИНИ

2427 са новите случаи на коронавирус в България /следете тук всичко по темата/

.
2427 са новите потвърдени случаи на коронавирус в България при направени 7910 ПСР теста. Близо 31% са заразените.
 

2841 души с COVID-19 са в болница, а 180 са в интензивни отделения. Броят на оздравелите за денонощие е 507. Починалите са 51 души.

 

Ямболска област влезе в червената зона по заболеваемост от COVID-19

Ямболска област влезе в червената зона по заболеваемост, след като данните за заразените с COVID-19 през изминалото денонощие са достигнали 199 на 100 000 население, съобщи директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева, цитирана от БТА.

Болниците в областта започват застрашително да се пълнят с пациенти. До вчера в лечебните заведения е имало 42 души с коронавирус - от тях трима са в COVID-реанимацията в МБАЛ "Св. Пантелеймон". В други отделения на държавната болница с коронавирус без усложнения са 34 пациенти, петима без усложнения са настанени в частната болница "Св. Йоан Рилски", допълни Генчева.

 

Диагностицираните с коронавирус в областта са 810 души, активните случаи са 281. На домашно лечение са 239, а излекувани от заразата - 493 души. Двама мъже от Ямбол са загубили битката с болестта, с които починалите стават 36.

Констатациите на здравните инспектори, които проверяват питейни заведения и хранителни обекти са спазване на епидемиологичните мерки, са, че често маските се носят неправилно, което обезсмисля поставянето им.

 

От днес 14-дневна карантина за българите, влизащи в Румъния

 

Под 14-дневна карантина ще бъдат поставени всички българи, влизащи на територията на съседна Румъния. Ограничението се налага заради ръста на заразени с коронавирус у нас през последните седмици. Ограничения за пътуващите българи вече има въведени от Германия, Белгия и Словения.

 

Мярката влиза в сила от 21.40 ч. днес.

 

По информация на посолството ни в Букурещ не подлежат на карантина идващите от България граждани, които престояват на румънска територия по-малко от 3 дни (72 часа), ако представят отрицателен тест за коронавирус, информират от Българската национална телевизия.

 

Влизащите за по-дълъг период граждани могат да бъдат освободени от карантина след 10-ия ден, ако направят тест за коронавирус на 8-ия ден от карантината, който да даде отрицателен резултат, и не проявяват специфични за COVID-19 симптоми.

 

Румънските власти не изискват тест за коронавирус за транзитно преминаващите през територията на страната.

 

В Сливен въвеждат нови рестрикции

 

Областният кризисен щаб в Сливен въвежда временни противоепидемични мерки, съобщиха от Щаба. Мерките са със срок на действие от 4 до 30 ноември и са свързани с работното време на заведенията и местата за хранене, местата за услуги и забавления. Преустановяват се културни и развлекателни мероприятия, семинари, изложения, тържища и други мероприятия в присъствена форма. Затварят хазартните игрални зали и фитнес-клубовете. Заведения за хранене и развлечения, ресторанти, питейни заведения, кафе-сладкарници и други пък няма да работят след 23 часа.

 

Преустановяват се посещенията на непълнолетни след 21 часа. Засилва се контролът за спазването на карантини. Щабът препоръчва на работодателите и ръководителите на учреждения да въведат онлайн-режим на работа за 50 процента от персонала.

 

Щабът е обсъдил разкриването на втора реанимация в МБАЛ "Д-р Иван Селимински", само за пациенти с COVID-19 в тежко състояние, като е възложил на останалите болници да командироват анестезиолози за сформирането на допълнителни реанимационни екипи. В МБАЛ "Хаджи Димитър" са разкрити 16 COVID-легла, на които вече се приемат пациенти.

 

На специализираните болници по хирургия и по акушерство и гинекология в Сливен е възложено да осигурят 11 легла за болни с коронавирусни инфекции. Шест допълнителни легла ще бъдат разкрити и в държавната болница за рехабилитация в Котел. В диагностично-консултативните центрове ще бъдат разкрити кабинети за преглед на лица с грипоподобни симптоми, за да се разграничи потокът от инфектирани от останалите пациенти.

 

Бургас увеличава COVID-леглата си до 20%

 

Бургаска област ще стане първата в страната, в която броят на леглата, обособени за лечение на пациенти с COVID-19 ще бъдат 20, а не 10% от броя на болничните легла. Причината е, че и в морския град се стигна до хоас и ситуцации с пациенти, които обикаляха с линейките от една болница в друга, докато бъдат приети за лечение, предаде NOVA.

 

„Натовареността е много голяма, има много болни, местата са ограничени. Чакал съм от 20 минути до 3 часа, докато се реши къде пациентът ще бъде настанен”, заяви Климентин Милчев от ЦСМП – Бургас.

 

Според началника на Спешното приемно отделение в УМБАЛ-Бургас Здравка Инджова обаче, това се случва изключително рядко. „Не повече от 3-4 пъти досега съм информирана за такива случаи. Причината е ясно. В изолатора имаме 7 легла, които след като се запълнят, пациентите трябва да се изследват. През това време наистина няма къде физически да приемем хората. Не приемам, че чакането от страна на пациентите е практика”, каза тя.

 

„Ситуацията е много динамична. От днес ще разкрием още 50 легла към вече съществуващите 60. Организираме екипи, за да бъдат обслужени пациентите”, съобщи зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

 

„Колегите реагират адекватно и сърцато на заповедта за разкриване на допълнителни легла. В областта те ще бъдат минимум 20%. Тези легла съществуват, просто ще бъдат преструктурирани”, посочи д-р Георги Паздеров - директор на РЗИ-Бургас.

Междувременно стана ясно, че единната информационна система, която ще дава информация в реално време за това къде има свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19 в цялата страна, вече е готова.

 

Националната пациентска организация поема транспорт до София на хора, които искат да дарят кръвна плазма

 

Един от вариантите за лекуване на COVID-19 е чрез кръвна плазма от вече преболедували. Преди седмица стана ясно, че хората, които даряват кръвна плазма, са малко и има недостиг за някои кръвни групи. Плазма може да се дарява само в София.

"Оборудват се и останалите четири центъра", обасни хематолог в Цетъра в хематология в София д-р Чавдар Ботев по БНТ.

Плазма може да се дарява и във ВМА, която е самостоятелен кръвен център.

Нациоланата пациентска организация поема транспорта на хората, както и два дни хотел, за да могат да дойдат и да дарят, обясни. Едно даряване трае около час-час и половина.

 

Очаква се кръвният център в София да започне да работи и през събота и неделя.

"Науката обикновено се движи 15 години преди практиката, в практиката получаваме готови формули", каза д-р Ботев. В момента науката е наясно какъв е проблемът. Заболяването се води тромботична микро ангеопатия. Всъщност тава въпрос за микро тромби. Кръвната плазма помага и за ковид и за други подобни заболявания и е важно да се дарява.

 

КНСБ: Няма яснота кога се приема, че сме контактни на заразен с COVID-19

 

Ако сте диагностицирани с коронавирус или се считате за контактно лице, най-работещото е да се обадите на телефоните на съответното РЗИ и да настоявате да бъдете обслужени, посъветва експертът по трудово право в КНСБ Тодор Капитанов по БНТ.

 

"Работодателят също трябва да администрира процеса. Като нямаш болничен много е трудно да докажеш на работодателя си, че не си добре. Има интересен проблем в момента - няма правило кога си контактен. Ние си мислим, че сме контактни, когато сме общували по един или друг начин със заразен. В другите страни този въпрос е ясно уреден - трябва да си бил в едно помещение, на по-малко от метър, в продължение на 15 минути. България няма такъв протокол и хората не могат да претендират, че са били контактни", обясни Капитанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4755 |01.11.2020 Временно затвори сектор ”Заверки и легализации” към МВнР заради заразен с коронавирус . 29| 62922 |30.10.2020 Учителят Тео: Коронавирусът е изкуствено раздухвана истерика, откъсвънето на хората може да е фатално за света . 8| 4882 |30.10.2020 Проф. Балтов: Близо 100 медици са с коронавирус в ”Пирогов” . 3| 4463 |29.10.2020 Министерството на туризма затваря заради служител с коронавирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads