Реклама / Ads
0| 4422 |02.07.2024 НОВИНИ

300 лева за учениците: Как да подадем заявление и кога се отпуска помощта?

.
Източник: личен архив
До 15 октомври се подават заявленията за отпускане на еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в първи и осми клас, и за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас.
 

Средствата се изплащат на два пъти - 50 на сто от размера се предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането на помощта, а остатъкът - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище, посочват от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

 

Заявленията се подават в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.

 

Еднократната помощ за учебната 2024/2025 г. се предоставя независимо от доходите на семействата.

Ако родителите на първокласници и осмокласници желаят да получат помощта преди началото на учебната година, е необходимо да приложат удостоверение от училището, че детето им е записано в съответния клас.

 

МТСП предлага облекчения при кандидатстването за помощта от 300 лв. за ученик.

 

От агенцията уточняват, че това е така, тъй като в тези етапи на обучение има задължително записване. По служебен път Агенцията получава от Министерството на образованието данните за реално записаните ученици в съответния клас на обучение най-рано на 5 октомври, т.е. след началото на учебната година, предава БТА.

 

При подаване на заявлението за отпускане на еднократна помощ за учениците от втори, трети и четвърти клас не е необходимо да се представя такова удостоверение.

„Това е продиктувано от обстоятелството, че в общия случай учениците, успешно завършили първи, втори и трети клас, продължават автоматично обучението си в по-горен клас, без да е необходимо изрично да преминават процедура по записване в училище след завършването на предходния“, коментират от Агенцията за социално подпомагане.

 

Подаването на заявление става лично чрез представяне на лична карта. Може да се изпрати и чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, както и по електронен път с квалифициран електронен подпис. Друга възможност е по електронен път посредством електронна административна услуга съгласно Закона за електронното управление.

Помощта се предоставя и на настойник/попечител, който отглежда детето, както и на семействата на близки или роднини и на приемните семейства за настанените при тях деца.

 

От АСП подчертават, че еднократната помощ за ученици се възстановява, когато детето не постъпи или не бъде записано в училище - освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние; ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване съответно на първи, втори, трети, четвърти или осми клас; ако в рамките на един месец от учебната година има отсъствия от пет учебни часа, за които няма уважителни причини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2246 |02.07.2024 Джорджа Мелони се хвали, че Италия бележи по-голям икономически ръст от другите европейски страни . 3| 2408 |02.07.2024 Украинските ВВС нанесоха унищожителен удар по руски склад за боеприпаси в Крим . 2| 2246 |02.07.2024 Най-крайнодясното правителство в историята на Нидерландия положи клетва . 11| 2404 |02.07.2024 Украинският митрополит призова новия български патриарх да осъди руските престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads