Реклама / Ads
Frognews
0| 3678 |11.02.2019

До 31 май регистрират действителните собственици на фирми

.
Агенцията по вписванията
До момента са се регистрирали едва 14 задължени да го направят. Според новите изисквания на Закона за мерките срещу изпиране на пари близо 85 000 фирми следва да подадат декларации за действителни собственици в Агенцията по вписванията. Срокът да направят това тече от 1 февруари, а крайната дата е 31 май.

Според очаквания на Агенцията по вписванията (АВ), около 85 хиляди фирми и юридически лица с нестопанска цел следва да подадат декларации за действителните си собственици. Срокът това да се случи е до 31 май 2019.

 

Подаването на тези декларации стана изискване, по силата на Закона за мерките срещу изпиране на пари, който беше приет в изпълнение на изискване за синхронизация с Европейска директива 2015/849 на Европейския парламент, съобщват от пресцентъра на АВ и припомнят, че те нямат правомощия да дава задължителни указания по прилагане на законите.

 

Съгласно закона, фирмите, които не следва да подават такива декларации са: еднолични търговци; еднолични акционерни дружества и еднолични дружества с ограничена отговорност със собственици на капитала физически лица; дружества с ограничена отговорност със съдружници физически лица, които притежават до 25% от капитала; събирателни дружества със съдружници физически лица. Гореизброените търговци трябва да подават тази декларация, само в случай, че действителните собственици са различни от вече вписаните такива.

 

До момента в Агенцията са подадени 64 декларации за действителни собственици. По 4 от тях са дадени указания, а по 40 е постановен отказ, поради липса на задължение, по смисъла на закона. От подалите лица, само 14 са били реално задължени и съответно толкова са и вписванията.

 

Тъй като срокът за пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел е до 31.12.2020 г., те могат да подават декларация за действителни собственици в 4 месечен срок след пререгистрацията. Заявяването на информацията за действителни собственици има декларативен характер и като част от базата данни на търговския регистър е публична и всеки има право на свободен и безплатен достъп, съобщават още от АВ.

 

 

 

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 20 млн. лв. ще дадат повече за данъци собствениците на стари коли 3| 3085 |23.10.2018 . Неочаквано! Оправдаха собствениците на съборения тютюнев склад в Пловдив 1| 3107 |17.10.2018 . АЕЖ: Няма закон в Европа, който да изисква да се разкриват собствениците на медии 1| 3193 |20.09.2018 . Собственици на малки бензиностанции затапиха ГКПП ”Капитан Андреево” 1| 3086 |11.07.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ