Реклама / Ads
12| 4764 |04.01.2022 НОВИНИ

ДПС 32 години по-късно: Тръгна към демокрация, стигна до олигархията

.
Стоп кадър от филма на Малина Петрова ”Държавни тайни”.
32 г. от създаването си отбелязва днес Движението за права и свободи. С видеоклип и благодарности към Ахмед Доган ДПС показа историята на движението. Пропускат се обаче някои важни моменти от съществуването на ДПС - връзките с ДС, олигархията…
 

Несъмнено през изминалите години ДПС е играло важна роля в политическия и обществения живот на страната. Представители на партията участваха активно в не едно правителство. На тях се дължат част от постигнатите успехи към трансформация на социалистическата система към пазана. Но е немалко от грешките се свързват с ДПС.

 

За съжаление ръководството на движението така и не успя да излезе от използването на етническата карта, за да поставя условия и да сключва адкулисни сделки. Основателят на ДПС Ахмед Доган може да е добър политик, но допусна партията му да се свързва с корупционни практики и олигархичния управленски модел. С признанието на Доган, че участва и дори доминира при разпределението на порциите във властта, се утвърди мнението, че партията е повече копоративна, а не политическа структура. Това през годините е доказвано не един път. Дори всевъзможните хитри ходове и клишета, че ДПС се бори за повече демокрация и граждански свободи, не са в състояние да прикрият корупционното поведение на повечето от членовете на ръководството.

 

Затова не е странно, че Движението за права и свободи се превърна в мишена на протестиращите през 2020 г. Защото бе свързвано с модела на управление на Борисов.

 

В бившите социалистически страни, каквато е и България, бившият комунистически елит, подпомаган от тайните служби, слага ръка на държавната собственост, чрез масовата приватизация. Основните активи се трансформират в около 3000 крупни частни фирми, които притежават повече от 85% от активите на икономиката.

 

Олигархията по правило съществува и се развива при наличието на неконтрулируема корупция в държавната власт, допускана съвсем съзнателно от политическите елити.

 

Тъкмо тук си струва да бъде споменат още един общоизвестен факт - че почетния председател и създател на ДПС - Ахмед Доган е бивш агент на “Държавна сигурност”. ДС е пряко свързана с провеждането на т.нар. “Възродителен процес” - опит на БКП да наложи насилствена асимилация на българските турци. Принудително сменени са имената на етническата група, наложени са ограничения в употребата на майчиния им език. Това, разбира се, е отвратителен акт, но е странно, че през изминалите 32 години ДПС не направи достатъчно, виновните за възродителния процес да бъдат наказани според закона.

 

Доган е известен като агент “Сава”. Според архивите “демонстрира безпрекословна вярност и преданост към органите на ДС, като заявява, че марксистко-ленинските идеали са втъкани в неговата същност и той всеотдайно ще им служи. Готов е да изпълнява всякакви задачи, които ще му възлагат от ДС. Ако един ден почувства, че изменя на своята същност – на идеите, смята, че би трябвало по-добре да сложи край на живота си”. 

 

ДПС започва живота си през 1990 г. Младият тогава Ахмед Доган заявява: Ние искаме нашето ДПС да се утвърди като един действителен гарант за човешки права и субект на демократичния процес в България. 

 

Често в публичното пространство се тиражира версията, че ДПС е гарант за етническия мир в България. Тази карта бе разиграна дори при протестите край лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец, когато с автобуси бяха докаранин симпатизанти на ДПС до мястото, а полицията не допусна граждани до плажа, въпреки обявения по-рано протест там. Но върхушката на движението не отчете нещо много важно: докараните от страната редови депесари с изумление видяха в какви царски условия техният почетен лидер живее. Този разкош струва милиони, нали?

 

Въпреки това продължават да ни втълпяват, че тъкмо ДПС и Доган пазят българските турци от ислямизация и влиянието на Турция заради създаване на националистически настроения сред тях. Разбира се, че това са пропагандни трикова. Гарант за етническия мир са всички български граждани, независимо от етноса и религията. Те, а не политиците!

 

Тази година предстои премиера на документалния филм “Държавни тайни”. Зад продукцията стои Малина Петрова, а историята проследява именно създаването на ДПС и трансформацията на партията и ролята й в обществено-политическия живот в годините на Прехода. 

 

Несъмнено ДПС има масто в политическия живот на страната. Но не като етническа партия или корпоративна структура за обогатяване на шепа олигарси.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2889 |04.01.2022 144 години от Освобождението на София . 4| 3713 |03.01.2022 Тома Белев: Има 10 години безвремие в опазването на околната среда . 5| 4240 |03.01.2022 Адв. Стефан Левашки: Ако и за асоциации почнем да се дебнем накъде сме тръгнали? . 1| 3289 |01.01.2022 Еврото стана на 20 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads