Реклама / Ads
0| 2858 |26.04.2021 НОВИНИ

400 са новите случаи на коронавирус при направени 5 445 теста

.
400 са новите случай на коронавирус през изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.
 

Положителни са малко над 7 процента от направените 5 445 теста. 8080 са хоспитализираните. От тях 746 са в интензивни отделения. Починали са 48 души. Излекуваните са 557. През изминалото денонощие са поставени 2070 дози. Такса общо поставените дози ваксини вече са над 723 хиляди. С втора доза вече са 163 966 души.

 

Гръцките власти удължиха всички действащи досега ограничения за влизане на територията на страната до 06:00 на 3 май 2021г., съобщава посолството ни в Атина.


При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция, предават от външното ни министерство.

 

По информация на българското задгранично представителство, изискването за PCR тест ще важи и за деца над 5-годишна възраст. При неговата липса гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

 

Там подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания. Компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

 

От 19 април 2021г. гръцките власти взеха решение да отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави - членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Разпоредбите важат и за други държави.

 

Отпадането на карантината е възможно само при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.

 

Нидерландия забранява пътническите полети от Индия от днес в 19 часа вечерта българско време, заради усложняващата се ситуация с коронавируса там. Забраната ще важи до 1 май, съобщиха от министерството на транспорта. 


Франция ще изпрати апарати за кислород на страната през следващите дни. Вчера  Еврокомисията обяви, че е активирала Механизма за гражданска защита и ще изпрати кислород и лекарства след искане от страна на Делхи.

 

От днес в Италия влизат облекчения на правилата, въведени заради коронавируса, пише АНСА. За цялата страна обаче остават в сила вечерният час, който започва 22 ч. и продължава до 5 ч., правилото за носене на маски, дори на открито, освен за деца до 6 години и за спортни дейности, както и правилото за социална дистанция.


Облекченията засягат основно така наречените жълти зони - зони в които рискът от разпространението на заразата е умерен. Там се разрешава свободното влизане и излизане от населените места и от зоната. Възможно е между 5 и 22 ч. в жълтите зони четирима възрастни максимално да посещават веднъж дневно частно жилище. Магазините в жълтите зони са отворени, а от днес там се отварят и заведенията за хранене, като консумацията е само на открито, на обед и на вечеря. Заведенията за хранене ще могат да отворят врати и на закрито, само за обяд, на 1 юни. Ограничения няма за заведенията, намиращи се в хотели.

 

В жълтите зони търговските центрове ще останат затворени през уикендите до 15 май. Днес се отварят в жълтите зони и музеите, театрите, концертните зали, киносалоните, клубовете с изпълнения на живо. Има изискване посетителите там да са до 50 процента от обичайното, което ще означава не повече от 500 зрители на закрито и 1000 зрители на открито.

 

В жълтите зони се подновяват и спортните дейности на открито, включително и отборните спортни дейности и тези, при които има физически контакт, но съблекалните не могат да се използват. Басейните на открито ще бъдат отворени едва на 15 май, а спортните зали на 1 юни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3444 |25.04.2021 Доц. Гломб: Нямаше грип, защото коронавирусът е по-приспособен към човешкия организъм . 1| 3103 |24.04.2021 Отново под 2000 са новите случаи на COVID-19 у нас . 0| 3032 |23.04.2021 Под 2000 са новите случаи на COVID-19 у нас . 3| 3217 |22.04.2021 САЩ VS Русия: Новите антируски рестрикции и бъдещото разширяване на санкционния режим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads