Реклама / Ads
5| 2951 |24.06.2021 НОВИНИ

С 42-ия контигент приключи участието на български военни в Афганистан

.
Източник: МО
42-ият български военен контингент участва в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” от март до юни 2021 г. Контингентът е със структура национален елемент, рота за охрана и щабни офицери. Със завръщането на 42-ия военен контингент в нашата страна приключи участието на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан.
 

Решение за това беше взето на 15 април тази година на извънредно заседание на Министерския съвет, в контекста на решението на съюзниците за постепенното изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията „Решителна подкрепа“.

То бе прието на извънредната среща на министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО на 14 април тази година.


В състава на последния контингент са включени до 120 военнослужещи, които изпълняваха задълженията си в Кабул и в база „Летище Баграм“. Основните задачи на контингента бяха свързани с денонощната охрана на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, както и с носенето на ежедневни денонощни дежурства в командния и в базовия оперативен център.


Националният елемент осъществяваше непосредственото командване на целия български военен контингент и контролираше стриктното спазване на вътрешния ред и стандартните оперативни процедури при изпълнение на поставените задачи. Наред с това осигуряваше логистичната и комуникационно-информационната поддръжка на контингента.


Национален командир на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков от Военно окръжие-София, помощник-национален командир е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана - майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 - Карлово.


Отличиха полковник Тодор Тодоров - национален командир на 41-ия военен контингент в Афганистан

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2992 |15.06.2021 Шампионът Португалия започва участието си на Евро 2020 . 32| 9029 |19.05.2021 Аламанов: Като приключим с Рашков, може ли да се върнем към основното - къде са ни последните 12 г.? . 72| 16248 |09.05.2021 Жени събраха погледите на парада за 9 май в Русия, медии против участието на деца . 15| 4569 |09.05.2021 Хаджигенов: Приключи самодържието на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads