Реклама / Ads
1| 5197 |01.08.2017 НОВИНИ

44-то Народно събрание – върви му на шестици, но върза ли тройката?

.
44-то Народно събрание остави първата си парламентарна сесия в историята. Депутатите вече “ваканцуват”, а почивката им ще продължи до началото на месец септември.
 

Какво обаче свършиха депутатите през първите си три месеца работа, за да заслужат тази почивка. Не много, за съжаление. Справка в сайта на парламента показва, че депутатите са приели шест изменения или допълнения в съществуващи закони. Нито един изцяло нов нормативен акт не е приет от началото на работата на този парламент, поставено в края на месец април. Останалите приети закони всъщност са ратификация на споразумения, което трудно би могло да мине за законодателна дейност.

 

Приети бяха допълнения и изменения в Закона за енергетиката, Закона за движение по пътищата, Закона за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Закона за Българската агенция за безопасност на храните.

 

Ако тези шест промени в настоящата правна норма ви се струват малко, то следва да оправдаем част от депутатите, че бяха заети с други въпроси. Точно шестима от тях загубиха депутатския си имунитет в първите три месеца от своето законотворчество. Първо с депутатската си защита се разделиха Димитър Гамишев от ГЕРБ и Манол Генов от БСП. Първият е обвинен, че е блъснал по непредпазливост жител на село Копривлен, а вторият, че е купувал гласове в Асеноград.

 

След това дойде времето на депутатите от партия „Воля“ на Веселин Марешки, като без депутатски имунитет са вече трима от тях. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на самия Веселин Марешки, както и на Кръстина Таскова и Пламен Христов, като обвинението към тримата е за изнудване.

 

Последен, поне засега, с имунитета си се раздели депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, стоящ в основата на аферата „Суджукгейт“. Според прокуратурата той е оказвал натиск над търговец за предоставяне на четири тона суджук, което освен самия имунитет, коства на Мартинов и мястото му в парламента.

 

Липсата на особена законодателна активност от страна на депутатите получи своето обяснение от социолога Първан Симеонов:

 

„Това се дължи на простия факт, че този парламент се явява своего рода продължение на предходния, тоест няма някаква рязка промяна. Обикновено резките промени, новите мнозинства, новите във властта, запретват ръкави и нещо започват да правят, нови закони. Тук няма такава стръв“.

 

Дори и това да е вярно, то явно в никакъв случай не се отразява на работата на депутатите по отношение на извънредните комисии, създадени в 44-то Народно събрание. Тук отново попадаме на вълшебното число шест. Точно толкова са временните комисии, в които заседаваха депутатите от началото на този парламент.

 

Логично, първата такава бе за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Обичайна практика.

 

Втората временна комисия, които ангажира 10 народни представители бе за проучване на случаите на неизплатени заплати от страна на работодателите.

 

Обществената паника след появата на информация за уран във водата в Хасково не остави друг избор на депутатите, освен да създадат Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите.

 

Вече споменатият имунитет на Веселин Марешки не бе даден с лека ръка, а за целта не създадена Временна комисия по искането на главния прокурор на Република България, за даване на разрешение за възбуждане и провеждане (продължаване) на наказателно преследване срещу Веселин Найденов Марешки, народен представител в 44-то Народно събрание.

 

Шумният скандал между зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев относно закупуването на новите изтребители прерасна във Временна комисия за проучване изпълнението по процедурата по избор на нов тип боен самолет, в която участват 19 народни представители.

 

И разбира се, след като бе освободен, върнат на поста и след това подаде оставка, личността на вече бившия директор на НДК Мирослав Боршош се оказа достатъчно интересна за депутатите, 19 от които взеха участие във Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

Така, все с шестици, първите три месеца от живота на 44-то Народно събрание преминаха неусетно. Дали обаче оценката за свършеното от парламента е 6? Едва ли, с оглед на изброеното по-горе.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6762 |06.06.2017 Панов поиска от президента консултации за свикване на Велико народно събрание . 1| 4525 |02.06.2017 Борислав Сандов: Тръмп върви към цялостна изолация, няма логика в действията му . 2| 3883 |04.05.2017 Новият кабинет влезе мълчаливо в Народното събрание . 5| 5796 |01.05.2017 Социалистите се събират пред Народното събрание за празника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads