Реклама / Ads
1| 3598 |25.10.2018 НОВИНИ

5 години затвор за домашен тормоз

.
С измененията се инкриминират и всички форми на системно преследване.
Наказанията за престъпления, извършени от близки роднини – настоящи и бивши съпрузи, живеещи на семейни начала, братя, бащи, са по-тежки от тези за лица извън близкия семеен кръг. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до 1 година или пробация.
 

С промени в Наказателния кодекс се предвиждат до 5 години лишаване от свобода за системен психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие, съобщава БНР.

 

Случаите на домашно насилие, водещи до средни или тежки телесни повреди, да не зависят от личната тъжба на пострадалия, а да бъдат престъпления от общ характер и да се преследват с участието на прокурор. Да се информират засегнатите от домашно насилие в различни случаи, когато насилникът е на свобода, по-сериозни санкции при нарушаване на мерките за закрила и ограничителни заповеди. Да се преследва и психическият тормоз. Да се инкриминира преследването. Това са основните промени в Наказателния кодекс, затягащи режима срещу домашното насилие

 

"Днес ние сме длъжни да изразим ясни послания към обществото. Към жертвите, които страдат мълчаливо, към безразличните свидетели. И не на последно място, към изродите сред нас. Отдавна загубих илюзията, че подобни престъпления могат да бъдат спрени с говорене, с Фейсбук постове, с разни инициативи. Време е законодателят да говори. Време е държавата да извади сопата", заяви председателят на НС Цвета Караянчева, която е сред вносителите на проекта.

 

Наказанията за престъпления, извършени от близки роднини – настоящи и бивши съпрузи, живеещи на семейни начала, братя, бащи, са по-тежки от тези за лица извън близкия семеен кръг. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до 1 година или пробация. Освен за физическо посегателство, лишаване от свобода се предвижда и за деяния като преследване, включително нежелано посещаване на работното място или други места за контакт и отдих на жертвата, заплашително поведение с цел всяване на страх или принуда за сключване на брак.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3339 |25.10.2018 БЧК отбелязва 140 години от създаването си . 0| 3514 |24.10.2018 Стар боеприпас затвори движението в центъра на София . 2| 3588 |24.10.2018 Бивш шеф на митниците „Гюешево“ и „Олтоманци“ влезе в затвора . 0| 3672 |23.10.2018 Катастрофа между лек автомобил и камион затвори пътя край Кресна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads