Реклама / Ads
0| 10947 |27.11.2012 НОВИНИ

50 години дипломатически отношения между България и Шри Ланка

.
Днес 27 ноември 2012 г. официално се открива Консулска служба на Шри Ланка в България, което съвпада с 50–годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни.
 


По този повод в София пристигна Н. Пр. г-жа Памела Дийн, посланик на Демократична социалистическа република Шри Ланка за Източна Европа, със седалище във Варшава.  След церемонията Н. Пр. дава прием за дипломатическия корпус в България и българските институции.


Министърът на външните работи на Република България г-н Николай Младенов се срещна с посланик Памела Дийн и по време на разговора двете страни се обединиха около мнението, че ”Бъдещето на отношенията между България и Шри Ланка е в туризма, образованието и търговията”. Министър Младенов  сподели, че България може да предложи отпускането на стипендии за обучение у нас на студенти от Шри Ланка по линия на Програмата за развитие. 


В момента посланик на Република България в Шри Ланка е посланикът ни в Индия Борислав Костов. С Решение на Министерски съвет от 2 август 2012 г. е дадено съгласие българският гражданин Борислав Сарандев да бъде назначен за почетен консул на Шри Ланка в България. „Като почетен консул на Шри Ланка в България ще работя за активиране на икономическите отношения между двете страни, включително и развитието на инвестиционната дейност”.

 

Разширяването на отношенията на България с държавите от Югоизточна Азия,  най-бързо развиващия се регион в света, е от особено значение в условията на икономическата криза. Тези държави привличат все повече и повече туристи. От особено значение за това е и фактът, че след като преодоля проблемите, свързани с дългогодишния конфликт в северната част на страната, през последните четири години Шри Ланка се превърна в остров на стабилност и бърз икономически растеж. Страната  все по-категорично се налага като изключително атрактивна туристическа дестинация, а това безспорно ще представлява интерес за любителите на екзотични пътешествия и древни култури у нас.

 

Макар и не особено активни през последните години (посолството на България в Коломбо бе закрито през 1990 г.), отношенията между България и Шри Ланка са традиционно приятелски. До 2000 г. авиокомпания „Балкан” поддържа редовна линия София–Коломбо, а в момента няколко български пилоти работят за Шриланкийските авиолинии.

 

Шри Ланка се оказва една от най-силно засегнатите страни след опустошителното земетресение в Индийския океан през декември 2004 г. и последвалите го приливни вълни “цунами” в региона. През януари 2005 г., след официално посещение в Република Корея и Малайзия, председателят на Народното събрание г-н Огнян Герджиков посещава за кратко Коломбо, с цел предоставяне на хуманитарна помощ на стойност от около 150 хил. лв. Един месец по-късно по линия на БЧК са изпратени лекарства на стойност около 100 хил. щ. д. и правителството на Шри Ланка официално благодари за предоставената от България помощ.

През октомври 2009 г. работно посещение в Шри Ланка има президентът Георги Първанов. Проведен е двустранен бизнес форум и е подписано Споразумение за сътрудничество между БТПП и Федерацията на търговско-промишлените камари на Шри Ланка. Това е първата визита на най-високо равнище в Шри Ланка от държава-член на ЕС, след края на въоръжения конфликт през май 2009 г.

 

Правителството на Шри Ланка проявява засилен интерес към развитие на отношенията с България. През февруари 2010 г. е подписано Споразумение за сътрудничество между ЦКС и Националния кооперативен съвет на Шри Ланка, а през април тази година в София е подписан Меморандум за сътрудничество между БТПП и Цейлонската търговска камара (Ceylon Chamber of Commerce).

 

Необходимо е ревизиране на Търговската спогодба от 1976 г. (на 31.05.2006 г. на шриланкийската страна е връчена нота с молба за денонсиране на спогодбата във връзка с необходимостта от хармонизиране на българското законодателство със законодателството на ЕС), както и на Спогодбата за въздушен транспорт между и отвъд техните съответни територии от 1970 г. 

 

Между двете страни има Спогодба за културно сътрудничество от 1976 г. и Споразумение за сътрудничество между българското и шриланкийското радио.

 

От 01 януари 2012 г. функционира електронна система за получаване на шриланкийска виза за краткосрочно пътуване с цел бизнес и туризъм.

 


 

Борислав Сарандев е магистър по икономика. Завършил e Академията за
икономически науки в Букурещ. В Световна банка е специализирал “Анализв на инвестициите”. Работи в сферата на международната търговия, вътрешен и международен, включително и финансов инжинеринг. Сарандев има дългогодишен опит в международни инвестиционни и инфраструктурни проекти в България, Европа, Близкия и Далечния Изток. Борислав Сарандев е международно признат консултант в сферата на  финансовата и инвестиционни дейности. Инвестира в екопроекти,подкрепя граждански и социално значими инициативи в България и в чужбина.Владее английски, руски, румънски, гръцки, испански и италиански.Семеен с две деца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11522 |24.11.2012 След 6 години – двама обвиняеми за „Алабин“ . 4| 4937 |21.11.2012 До 15 години затвор за созополския Ван дер Любе . 22| 11390 |05.11.2012 Б. Димитров: За 2-3 години Македония може да стане ІІ-ра българска държава . 5| 8697 |28.10.2012 Жените пушачки умират 10 години по-рано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads