Реклама / Ads
7| 4259 |24.02.2024 НОВИНИ

"А-50 спря да лети! Честитя на окупаторите". Украйна свали още един руски мощен радар /видео/

.
Командващият ВВС на Украйна, генерал-лейтенант Микола Олешчук потвърди свалянето на друг руски самолет за ранно предупреждение и контрол A-50.
 

Това съобщи той в публикация в Telegram, цитиран от "Укринформ".





"Баян, къде си? А-50 с позивна "Баян" спря да лети! Честитя на окупаторите Деня на защитника на отечеството!" написа Олешчук.

 

Той благодари на военното разузнаване на Украйна.

 
Руската пропагандна агенция ТАСС съобщава, че "два самолета" са паднали в Краснодарския край и са предизвикали пожар.

 

"Няма заплаха за жилищни сгради, няма пострадали сред жителите на селото. В гасенето са участвали 40 души и 14 единици техника гасенето на пожара", се казва в съобщението.

 

На 14 януари украинските военни свалиха над Азовско море руски самолет за далечно радиолокационно откриване А-50 и удариха самолет Ил-22М11.

 

В разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания по темата от 19 януари се посочва, че руски самолет A-50 почти сигурно е експлодирал и впоследствие се е разбил в Азовско море.





Отчита се, че на 17 януари вероятно руските военновъздушни сили са започнали да оперират с друг самолет A-50, но този път над земя в рамките на руска територия близо до Краснодарския край, по-далеч на изток от Украйна. Според британското разузнаване тази дейност навярно показва, че Русия не желае да рискува самолетите и се опитва да запази оставащия си флот от A-50, дори и със загуба на общата си ефективност над Украйна.

 

Въпреки липсата на официална позиция от страна на Русия относно загубата на A-50, тази дейност вероятно дава негласно признание от страна на Москва за успешна украинска операция срещу въздушен актив с висока стойност. Ако загубата на A-50 е било инцидент, тогава би било малко вероятно да се пристъпи към подобно решение, според британското МО.


Отбелязва се, че A-50 е ключов фактор за руските операции над Украйна, тъй като осигурява ранно предупреждение за заплахи във въздуха, както и функционалност за командване и контрол.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 16847 |24.02.2024 „Грандиозните руски победи: Радуйся русский народ, царю Путину слава!“. Украинците - новите спартанци . 4| 2784 |24.02.2024 Тази вечер - шествие за Украйна в София, украинските цветове греят на Парламента и Министерския съвет . 2| 2761 |24.02.2024 Акад. Денков: Русия воюва срещу правото на пълноценен живот на всеки гражданин на Европа . 1| 3089 |24.02.2024 Борбата на Украйна: 2 години срещу пълномащабната руска агресия, 10 години срещу рашизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads