Реклама / Ads
5| 2802 |22.11.2023 НОВИНИ

Убийството на Кенеди: 60 години по-късно конспирациите продължават

.
22 ноември, 1963 г. Далас, Тексас. 46-годишният Лий Харви Осуалд прострелва смъртоносно Джон Ф. Кенеди, докато най-младият американски президент пътува в автомобил със съпругата си Джаки Кенеди и губернатора на Тексас Джон Конъли. 60 години след покушението въпросите за убийството на Кенеди стоят. 
 

Все още не е ясно защо Осуалд, който е убит от собственик на местен нощен клуб два дни след покушението над Кенеди, решава да стреля по американския държавник. Конспирациите са безброй. Един ли е стрелецът, или двама? Има ли пръст наследникът на Кенеди Линдън Б. Джонсън? Съветският съюз ли стои зад покушението? 


Окончателният разказ за случилото се в деня на убийството е докладът, изготвен от Комисията Уорън, създадена само седмица след смъртта на Кенеди. За председател е назначен главният съдия на Върховния съд на САЩ Ърл Уорън. Десет месеца по-късно Комисията Уорън излиза с доклад. В него ясно се посочва - извършителят е един и името му е Лий Харви Осуалд. Той е действал сам и няма никакъв заговор. Доклад обаче не разглежда причините за покушението и мотивите на Осуалд умират с него.


Убийството на Кенеди запалва вълна от обществено недоверие през 60-те години на миналия век. Продължаващата война във Виетнам и скандалът Уотъргейт в началото на 70-те години допринесоха за утвърждаването на така наречената "култура на конспирациите", пише писателят Лари Сабато в своята книга за убийството на Кенеди.  


В годините след смъртта на най-младия американски президент повече от 2000 книги са написани за убийството, много от които подкрепят една или повече конспиративни теории, пишат ABC.


Голяма причина за възходът на конспиративните теории около убийството на Джон Ф. Кенеди е, че немалка част от файловете, отнасящи се до този съдбоносен ден, остават скрити от обществото. Всички те трябваше да бъдат публикувани до 2017 г., но датата беше отложена многократно от администрацията на президента Доналд Тръмп. Страниците класифицирана информация са хиляди и така и не е ясно каква е причината те да остават скрити, пише Лари Сабато, цитиран от сп. "Тайм". 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2658 |22.11.2023 Какво знаем за първия шпионски сателит на Северна Корея и има ли руска помощ? . 13| 6865 |22.11.2023 Аламанов: "Ритат ме нарочно в корема, за да нямам деца". Нелепият милиционерски министър трябва да подаде оставка незабавно! . 1| 2772 |22.11.2023 Край на ерата Рюте: Нидерландия избира ново правителство . 0| 2745 |22.11.2023 Ангел Кунчев каза кога идва вълната от грип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads