Реклама / Ads
1| 3079 |01.05.2021 НОВИНИ

652 са новите случаи на COVID-19. От днес падат „зелените коридори“ в хранителните магазини

.
Източник: БГНЕС
652 са новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал. Направени са 8864 теста, от които 7,36% са положителни.
 

Най-много са новите случаи в София-град – 161. Следват областите Варна (75), Бургас (57) и Пловдив (52).

 

6905 души се лекуват от вируса в болница, като 674 от тях са в интензивни отделения.

 

Починали са 31 души, а като оздравели са отчетени 1222.

 

Националната информационна система показва, че при 13 172 лица-медицински служители у нас е потвърден Covid-19. Нови 2 случая са регистрирани през последното денонощие.

 

Броят на поставените ваксини против коронавирус за последните 24 часа е 12 287. Общо ваксинирани лица с втора доза - 213 354.

 

От днес отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват „коридор“ за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч.

 

През май присъствено ще учат учениците от 5-ти до 12-клас по график:

 

- на 5 и на 7 май - 5, 9 и 12 клас;

 

- от 10 до 14 май - 5, 6, 9, 11 и 12 клас;

 

- от 17 до 28 май - 6, 7, 8, 10 и 11 клас.

 

Графикът не се отнася за учениците от пети до дванадесети клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия.

 

От началото на май спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика. Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито, с публика – при заемане на 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и носене на защитни маски за лице.

 

Със същата заповед е отменено ограничението за работа на заведенията за хранене и развлечения в часовия диапазон между 06.00-23.00 часа.

 

Групови дейности

 

От 1 до 31 май се преустановява присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, с изключение на тези за деца до четвърти клас.

 

Ще работят обаче езиковите центрове и детските клубове. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица, се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция, пише в новата заповед.

 

Посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала.

 

Вузове

 

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на провеждането на практики, семестриални изпити с практическа част и държавни изпити/защита на дипломни работи.

 

Семейни тържества като сватби и кръщенета ще се провеждат с до 15 гости, както досега.

 

Остават забранени свижданията в болниците освен за пациенти в терминален стадий.

 

Нощни клубове

 

Нощните клубове не са споменати изрично в заповедта. В нея обаче има т.22, според която всички неспоменати дейности ще работят при спазване на противоепидемични мерки.

 

Пътуване

 

От 1 май се забранява влизането в България на пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и Африка.

 

Коронавирусът в света

 

От 4 май САЩ също ограничават пътуванията от Индия заради мащабното разпространение на коронавирус в азиатската страна, обяви администрацията на президента Джо Байдън, цитирана от Ройтерс.

 

Над 40 страни са обещали да изпратят медицинска помощ на Индия, където в петък имаше нов рекорд на нови случаи - 385 хиляди, а починалите бяха 3500, припомня Франс прес. Общо смъртните случаи надхвърлиха 200 000 души.

 

В няколко индийски щата количествата ваксини срещу COVID-19 са изчерпани, а втората вълна от инфекцията се разраства, болниците и моргите са препълнени.

 

В Италия пък властите постигнаха ключова цел от имунизационния си план - вчера в страната са били поставени повече от половин милион дози ваксини срещу COVID-19, обяви здравният министър Роберто Сперанца.

 

До момента поне една доза са получили под 25 на сто от италианците. Властите се надяват до средата на юли да бъдат напълно ваксинирани 60 на сто от хората над 18-годишна възраст.

 

Междувременно Световната здравна организация обяви, че е включила ваксината на "Модерна" в списъка с препарати, които да бъдат използвани при спешни случаи. Това е петата ваксина, която получава подобно одобрение от СЗО. Другите одобрени препарати са тези на "Пфайзер" и "Бионтех", "АстраЗенека", "Янсен" и на Института за серум в Индия. Включването в списъка цели да улесни страните в процеса им по оценка и разрешаване на имунизационни препарати. Ваксината също участва в схемата за споделяне на ваксини "Ковакс" и може да бъде разпространявана в по-бедни държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3323 |30.04.2021 Регистрираха случаи на индийския вариант на COVID-19 в Европа . 0| 2898 |30.04.2021 237 са новите случаи на коронавирус, 682 души са в интензивно отделение . 1| 2981 |27.04.2021 В Израел разследват случаи на миокардит след ваксинация с препарата на ”Пфайзер” . 18| 3360 |27.04.2021 Новите избори няма да доведат до нещо съществено, смята проф. Огнян Герджиков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads