Реклама / Ads
3| 4197 |04.08.2024 НОВИНИ

Г-7 се събра, изрази загриженост относно заплахата от ескалация в Близкия изток. САЩ разполага допълнителна военна мощ в региона

.
Разполагането на допълнителна военна мощ на САЩ в Близкия изток е отбранителна мярка с цел деескалация на напрежението в региона, каза служител на Белия дом, предава Ройтерс.
 

Притесненията от ескалация бяха подсилени след убийството на Исмаил Хания, лидер на палестинската ислямистка групировка Хамас, в иранската столица Техеран.

 

Ден преди това израелски удар в ливанската столица Бейрут уби Фуад Шукр, висш военен командир от ливанската групировка Хизбула. И двете групи са подкрепяни от Иран.





„Основната цел е да се намали напрежението в региона, да се възпират и защитават срещу атаки и да се избягва регионален конфликт“, каза Джонатан Файнър, заместник-съветник на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

 

Съединените щати и Израел се подготвят за всяка възможност, добави Файнър.

 
Имаше „много критична ситуация“, когато Иран започна атака срещу израелска територия с дронове и ракети след израелски удар по консулството му в сирийската столица Дамаск на 1 април, при който бяха убити седем офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

 

Съединените щати искат да бъдат подготвени, ако подобна ситуация възникне отново, добави Файнър.

 

Изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ, състояща се от изтребители F-22 Raptors, ще бъде допълнително разположена в региона, каза човек, запознат с разполагането, пред списание Air & Space Forces.

 

Пентагонът също така изпраща повече крайцери и разрушители, годни за защита от балистични ракети, и може да подсили наземните способности земя-въздух.


Ескадрилата F-22 ще се присъедини към другите ескадрили бойни самолети на ВВС на САЩ в Близкия изток.

 

Изтребителите F-15E Strike Eagles и F-16 Fighting Falcons вече са разположени в Централното командване на САЩ. Такива са и щурмовите самолети A-10 Thunderbolt II.

 

Сега САЩ изпращат своя водещ изтребител от пето поколение за превъзходство във въздуха.





Министрите на външните работи на страните от Г-7 се срещнаха на видеоконферентна връзка. Те обсъдиха ситуацията в Близкия изток и изразиха силна загриженост относно заплахата от ескалация. Това заяви външният министър на Италия Антонио Таяни.

 

„Заедно с нашите партньори изразихме силна загриженост от последните събития, които заплашват да определят регионализация на кризата, като се започне от Ливан”, допълни той. „Призоваваме засегнатите страни да се въздържат от всякакви инициативи, които биха могли да попречат на пътя на диалога и умереността и да благоприятстват нова ескалация”, съобщиха от външното министерство на Италия, която тази година председателства Г-7.

 

„Външните министри потвърждават приоритета на благоприятното приключване на преговорите за прекратяване на огъня в Газа и освобождаването на заложниците, като същевременно увеличават хуманитарната помощ”, добавиха още от министерството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2934 |04.08.2024 Нарастват опасенията от мащабен конфликт в Близкия изток . 1| 6122 |04.08.2024 Пожар пламна и край Своге. Каква е ситуацията в страната? . 6| 3045 |04.08.2024 Джокович спечели историческо олимпийско злато с победа над Карлос Алкарас /видео/ . 27| 3318 |04.08.2024 "F-16 в Украйна. Ние го направихме". Емблематичният изтребител най-вероятно ще има три мисии в украинското небе /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads