Реклама / Ads
2| 2809 |24.08.2024 НОВИНИ

72 часа до развръзката – служебен кабинет "Главчев-2". Кои имена са в рулетката за вътрешен министър?

.
72 часа остават до развръзката – ще има ли служебен кабинет „Главчев-2“, а тя зависи най-вече от това кой ще бъде предложен за вътрешен министър.
 

В понеделник – 26 август, номинираният за втори мандат като служебен премиер Димитър Главчев ще представи състав на правителство.





Ако президентът Румен Радев одобри предложените имена, ще подпише указ за назначаването на новото служебно правителство и ще насрочи предсрочни избори.

 

От президентството заявиха днес, че ако в понеделник в списъка на Главчев фигурира Калин Стоянов като вътрешен министър, държавният глава отново ще откаже да подпише указ.

 

За момента от кабинета на Димитър Главчев запазват мълчание. Той няколко пъти заяви, че имената на втория му кабинет ще научим в понеделник.

 
От свои източници в системата на МВР bTV научи, че служебният премиер Димитър Главчев води разговори в търсене на друг вътрешен министър.

 

Сред спряганите имена са това на Николай Николов, който дълго време ръководеше дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Николов не пожелал да коментира.

 

Спряга се също името на наследника на Калин Стоянов в ГДБОП – Явор Серафимов, който обаче научил от екипа на телевизията, че името му може би се обсъжда за този пост.

 

Възможен вариант също е Атанас Илков, директор на Главна дирекция „Национална полиция“, който не бил открит за коментар.

 

Източници на NOVA пък съобщават, че в момента има три имена, които са възможни за поста на вътрешния министър – двама от заместниците му – Тони Тодоров и Стоян Темелакиев и директорът на Главна дирекция „Национална полиция” – Атанас Илков.





Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че президентът е бил пределно ясен: в понеделник Димитър Глвчев трябва да предложи кабинет с промени в състава.

 

Извън вътрешния министър се очаква Главчев да запази голяма част от министрите си и в кабинета „Главчев-2“. Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов днес обяви, че би останал в служебната власт, ако получи покана.

 

Вероятно премиерът ще направи факт и друга рокада, за която се пошегува преди време – тази във външните работи. Според неофициална информация Димитър Главчев е възможно да смени себе си с досегашния си заместник-министър Иван Кондов.


Ако в понеделник президентът одобри и назначи предложеният от Димитър Главчев кабинет, то предсрочните избори за нов парламент ще бъдат на 27 октомври.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2357 |24.08.2024 20 леви формации около БСП ще се явяват заедно на изборите . 1| 2845 |24.08.2024 "1,5 милиона долара от експлоатацията на 17-годишно момиче". Румъния иззе луксозни автомобили от Тейт . 10| 16294 |24.08.2024 Евлоги Станчев за ФрогНюз: Реакциите около Олимпиадата показаха - „антиукраинството“ е изкуствено създадено пропагандно явление . 0| 2323 |24.08.2024 22 минути: Медицинският хеликоптер помогна на жена с тежка черепно-мозъчна травма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads