Реклама / Ads
13| 4444 |06.12.2020 НОВИНИ

Всичко за COVID-19: 79 починали у нас за денонощие, 4729 от началото на годината

.
79 починали от COVID-19 у нас за денонощие. 4 729 са вече починалите от началото на пандемията у нас. Това показват данните от Единния информационен портал за статистиката към 5 декември включително.
 

Новите заразени са 2037 души. Направените тестове са 5986. Процентът на положителни проби е 34%.

 

3614 нови случая и 2536 излекувани за последното денонощие


Потвърдените случаи от началото на пандемията в България са 160 844.


Броят на активните случаи към 5 декември е 95 442. В болница се лекуват 6959 души, като 516 от тях са в реанимация.


6889 вече е броят на заразения медицински персонал у нас.


Най-много новоустановени случаи има в столицата София - 389, като към тях могат да се прибавят е 79-те случаи от София-област. Над 100 са новите позитивни и във Варна (287), Бургас (182), Пловдив (127), Сливен (119). В Кърджали - областта, която излезе от червената зона преди два дни по брой новозаразени се отчита от 5 декември с 6 нови случая на коронавирус.


За последното денонощие са излекувани 996 души. От началото на пандемията са 60 673 души.

 

Ще върне ли Covid-19 правата на жените десетилетия назад

 

Вездесъщият коронавирус, новият "цар" на живота ни, засегна всички сфери на обществото, доведе до криза, невиждана досега - криза здравна, икономическа, политическа, социална и емоционална. Едно от проявленията на пандемията, което остава сякаш встрани от полезрението на медии, политици и експерти е задълбочаване на неравенството между половете. Нещо повече, вирусът заплашва да заличи последните 25 години от борбата на жените за равни права.

Жените никога не са страдали от липса на работа, особено домакинска, откакто свят светува те се грижат за домашното огнище. Но днес, когато голяма част от човечеството е под една или друга форма под карантина и ограничения, принуждаващи хората да си стоят у дома, жените трябва да жонглират между работата и грижата за семейството.

Пандемията постави под светлините на прожекторите факта, че неплатената работа винаги е била обезопасителната мрежа за света, защото позволява на други да излязат и да изкарват доходи. В същото време обаче тя отнема възможностите за развитие и заетост на жените, които поемат товара на плещите си, отбелязва заместник-директорът на Програмата за жените към ООН Анита Батия:

"Ако вършат повече домакинска работа, означава, че не правят друго, не изкарват собствени доходи, не са финансово независими. А също така не допринасят за доходите на семейството, за общността и страната".

Още преди пандемията жените са поемали около три четвърти от 16-те милиарда часа неплатена работа, която се върши всеки ден по света. Или с други думи, преди коронавируса за всеки час неплатена работа на мъжете три часа се падат на жените. Сега тази цифра е значително по-висока. Този товар носи реален риск да се върнем към половите стереотипи от петдесетте години на миналия век, казва Батия и предупреждава, че всичко, за което сме работили и което ни отне 25 години, може да бъде загубено само за година.

ООН призовава правителствата и бизнеса да признаят съществуването на неплатената работа и да вземат мерки, като предоставят допълнителен отпуск на жените и осигурят грижа за децата. Това не е въпрос на права, а на икономическа логика, категорична е Батия.

"Известно е, че държавите, където жените са по-равни в социален, икономически и политически аспект, са по-развити. Това е както въпрос на човешки права, така и на изграждане на по-силно и хомогенно общество. А кое правителство не иска това за гражданите си".

Натрупват се и все повече доказателства, че икономическият ефект от ковидкризата ще засегне в по-голяма степен жените, тъй като повече жени са ниско платени или заемат несигурни, неофициални длъжности. Още по-притеснителна тенденция е, че много жени не се връщат на работа. На риск е изложено и здравето им, тъй като жените съставляват 70 процента от работещите в здравната и социална сфера. А хората, които отговарят за политическите и икономически мерки в отговор на кризата, са предимно мъже.

"Трябва да обърнем специално внимание на нуждите им, да им осигурим лични предпазни средства и условия на работа, които не застрашават здравето и имунитета им. Трябва да има и политически мерки, които да включат жените във взимането на решения. Като си включите телевизора, виждате, че за пандемията говорят предимно мъже".

Трябва да се създадат краткосрочни и дългосрочни стратегии, които да подпомагат жените в тази пандемия както и в бъдещи подобни шокови събития, обяснява Джоана Мейкок, генерален секретар на Европейското женско лоби.

"При създаването на пакети от стимули и инвестиционни инжекции трябва да се уверим, че са насочени към реалните проблеми на хората и жените и работата им. Т.е. трябва да вземем предвид половия признак при създаването на механизми за финансово подпомагане".

ООН алармира и за епидемията в сянка - тази от домашно насилие. Средно 30 процента е увеличението в насилието срещу жени по време на националните карантини, наложени заради короновируса през пролетта и сега. Това е ужасяваща тенденция, предупреди генералният секретар на организацията Антониу Гутериш:

"Призовавам всички правителства да направят превенцията и наказанието за насилие над жени ключова част от програмите им за борба с Covid-19. Това означава да увеличат инвестициите в онлайн услуги и организации за защита гражданските права, а съдебните системи да продължат да преследват насилниците. Да създадат приюти и безопасни начини жените да търсят помощ".

Миналата година 243 милиона жени са били обект на сексуално или физическо насилие от страна на партньора си. Тази година данните за домашно насилие, кибер тормоз, детски бракове, сексуални престъпления ни заливат като вълна, подчертава организацията:

"Най-важното е да покажем как пандемията се отразява на мъжете насилници. Жените са много по-уязвими за насилието. От една страна сме затворени с агресорите, а от друга е трудно да потърсим подкрепа".

Има обаче и жени, за които пандемията не е пречка, а възможност. В Непал жени военни бяха изпратени да събират и обезопасяват телата на починали от Covid-19 - сценарий, абсолютно немислим допреди няколко месеца в консервативната хималайска страна, тъй като индуизмът не позволява на жени да се доближават или да докосват телата на мъртвите:

"Преди на жените не се позволяваше да се доближават до мъртъвци или да ги пипат. И за нас беше предизвикателство да се справим с тази задача. Но успяхме, превърнахме предизвикателството във възможност".

В Ливан няколко жени започнаха да събират боклука по улиците заради недостиг на работна ръка в почистващите фирми. Но досега дами не са били допускани да вършат подобна дейност извън дома:

"Когато започнах да чистя, не мислех за това, че е табу, че ливанските жени не работят в тази сфера. И не казвам, че ще го правя завинаги, защото хората, които са учили и имат мечти, не могат цял живот да чистят улиците".

Има и жени с безпрецедентни постижения, жени, които пишат история. В Съединените щати Камала Харис стана първата жена вицепрезидент, както и първата цветнокожа жена от индийски произход, избирана на толкова висок пост:

"Фактът, че съм тук тази вечер доказва с каква отдаденост са работили поколения мъже и жени, които са вярвали пламенно в обещанието за равенство, свобода и справедливост за всички".

В Беларус Светлана Тихановска - една обикновена жена, майка и домакиня, победи на изборите дългогодишния лидер Александър Лукашенко. Въпреки че режимът не призна победата й и тя беше принудена да избяга в съседна Литва, народът на Беларус, а и много световни лидери, я приеха за легитимен президент:

"Преди девет месеца живеех като обикновена майка и съпруга. Нищо специално или интересно. И по нищо не личеше, че всичко ще се промени коренно съвсем скоро. Казвам се Светлана Тихановска и беларусите ме смятат за избрания от тях президент и лидер на демократичен Беларус".

В Нова Зеландия премиерът Джасинда Ардърн спечели безапелационно втори мандат на поста, след като кабинетът ѝ овладя пандемията и почти спря разпространението на коронавируса в страната.

Във Финландия Сана Марин стана най-младият премиер в историята, едва на 34 години, и оглави кабинет, в който половината от министрите са представителки на нежния пол. Страната също е хвалена за отговора си на пандемията.

И още, и още. Списъкът може да продължи дълго и е доказателство, че регресът е само временно явление. Съвсем скоро жените ще излекуват света, а след това ще го изградят отново, по-добър, с нежната си, но несломима сила.

 

Първите ваксини се очакват в България в края на декември и ще стигнат за 60 000 души

 

Първите доставки на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигнат в България в края на декември, съобщи пред Българското национално радио (БНР) председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Веднага след това желаещите хора от приоритетните групи ще могат да се ваксинират, допълни той.

„Очаква се на 27, 28, 29 декември да пристигнат и които трябва веднага да бъдат ваксинирани и желаят - веднага започваме тяхното ваксиниране“, каза Гигов пред БНР. Той уточни, че това ще стане след като препаратът бъде одобрен за употреба в Европейския съюз.

 

Гигов потвърди, че първата доставка ще включва 125 000 дози от ваксината, което означава възможност за ваксиниране на около 60 000 души, понеже за всеки ваксиниран ще се използват две дози.

 

Новината идва два дни след като беше представен Националният план за ваксиниране срещу коронавирус. Той предвижда ваксините да са доброволни и безплатни, държавата да бъде разделена на шест района и ваксинирането да се случи на фази, като първите имунизирани ще бъдат лекарите. Красимир Гигов каза в неделя, че имунизацията на хората от петте приоритетни групи, посочени в плана, ще се случва паралелно, като приоритет ще имат хората в първите фази.

За съхранението на ваксините, които трябва да бъдат държани при много ниска температура, ще бъдат осигурени специални хладилници. Такива ще има в София и Бургас, а следващата седмица ще се създаде организация и за другите центрове за ваксинация в страната, съобщи здравният министър Костадин Ангелов в събота.

В началото на седмицата здравните власти съобщиха, че първата доставка на дози от ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, се очаква да пристигне в България до края на тази година или непосредствено в началото на следващата. Двете компании бяха първите, които обявиха резултати от тестове на ваксина, според които техният препарат осигурява защита на над 90% от хората.

Преди три седмици Европейската комисия одобри споразумение с компаниите за 200 милиона дози от създадената от тях ваксина за държавите от ЕС. По-късно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че се очаква препаратът да бъде одобрен за употреба в ЕС през декември.

 

Карантинираните без глас на вота, ако няма промени в закона

 

"Избори по време на пандемия са предизвикателство. Необходими са мерки, които да позволят провеждане на изборите и ограничаване на възможността за заразяване", каза пред БНР Александър Андреев, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Той е на мнение, че е необходимо увеличаване на заплащането за членовете на секционните избирателни комисии.

"Подвижните избирателни кутии не позволяват на хора под карантина да гласуват. Гласуване по пощата, ранно гласуване, използването на електронни устройства са алтернативни начини в други държави, но ние трябва да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна промяна".

"Гласуването по пощата изисква активната регистрация на избирателите, за да получат предварително документацията, свързана с гласуването. Логиката на това гласуване е различна от тази в България. Това обаче не пречи законодателят да прецени дали е възможно в нашата страна".

Според него не може да се прави прогноза за избирателната активност предвид пандемичната ситуация.

Той припомни, че на 7 декември, понеделник, изтича срокът за подаване на заявления по обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

 

Семейство лекари на първа линия срещу COVID

Пациентите с коронавирус в Благоевградска област с аблизо 9000. Районът е един от най-засегнатите в страната.

Пациентите от рано сутрин чакат с надежда да бъдат прегредани от специалиста по пулмология д-р Елина Смилкова, пише bTV. Кабинетът й е една от първите спирки на хората в областта, които са заразени с коронавирус.

"Пациенти, пациенти, пациенти... непрекъснато се разкриват нови легла - ежедневието ми от девет месеца, а още повече от последните три-четири седмици, когато започна втората вълна е изключително трудно. От сутрин до вечер само с работа, почти нямам никакви свободни часове. Бих казала, че повече от 90% от пациентите са с COVID инфекция, с пневмонии, проследявам ги, лекувам ги във вкъщи, слава Богу, голяма част от тях вкъщи се оправят, но има някои, които се усложняват и се налага хоспитализация", обясни д-р Смилкова. 

Хиляди влизат в кабинета й от началото на пандемията, а тя не отказва преглед на никого. Бори се за всеки пациент, следвайки примера на баща си д-р Атанас Смилков, един от ветераните у нас по пневмофтизиатрия.

"Повечето деца на лекари още от малки живеят с техните проблеми, с техните радости, с разговорите вечер след работа и още от ученическите години реших, че това ще бъде моята мисия", допълни тя. 

Албина Анева близо две седмици прекарва във вътрешното отделение, където работи д-р Смилкова. Споделя, че е щастлива, че се е лекувала в Благоевград. "Успях сама за себе си да се уверя, за пореден път, че тук работят добри специалисти. Не подценявайте провинциалния лекар, той е изключителен професионалист и има същите успехи. Това са хора, които доказват не само, че спазват Хипократовата клетва, но и вършат всичко от сърце и от душа", добави Албина.

Само на няколко километра от кабинета на д-р Смилкова се намира Специализираната болница по онкология "Св. Мина". Нейният съпруг д-р Георги Георгиев от няколко седмици там се изправя пред ново изпитание. Отделението и кабинетът му се превръщат в COVID зона. 

"Трудно е, в онкологията нещата са трудни и винаги има трудност, винаги когато човек се изправя пред професионлани предизвикателства. Ние винаги сме били заедно, така че това, което се случва в момента, взаимно се подкрепяме, за да вървим напред, разбира се, по отношение на това, което ще се случи в нашата болница, тя също дава своите идеи, тя също подкрепя всичко това нещо, за да можем да го направим по най-правилния начин. Извън чисто личните, семейните ни неща, просто стремежът ни винаги е бил да помогнем на този, който има нужда. Знаем много добре, че лекарската професия няма работно време, обаждат ни се много пациенти по най-различни поводи и на нея, и на мен", обясни д-р Георгиев.

Той самият прекарва коронавирусната инфекция, изолиран от семейството си. 

"Умората е водеща, но като едно семейство и двамата се опитваме да разведрим обстановката и да изкараме едно сравнително приятна вечер, да си кажем като всяко семейство, не само нещата, които са свързани с пряката ни работа, но можем да се пошегуваме, да поговорим за децата, съвсем нормални човешки неща. Някой път, за съжаление, през седмицата не съм се чул с майка ми, която е на 84 г. и не живее тук в града, или с децата, които работят в София", добави още д-р Георгиев.

Семейството лекари се надяват, че пандемията ще отмине и животът ще се върне към нормалността. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4735 |05.12.2020 Всичко за COVID-19: 3614 нови случая, 147 починали /следете всичко по темата/ . 18| 5255 |04.12.2020 Всичко по темата: 3280 новите заразени с COVID-19, представят плана за ваксиниране . 21| 5716 |03.12.2020 /всичко по темата/ Близо 40% от тестваните за COVID-19 - положителни. Новите случаи - 3138 . 15| 4877 |02.12.2020 Всичко за коронавируса: 3475 са новите случаи у нас, 2435 са оздравели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads