Реклама / Ads
0| 3106 |24.03.2022 НОВИНИ

900 съюзнически военнослужещи ще бъдат разположени в България

.
Източник: БГНЕС
Лидерите на страните-членки на НАТО утвърдиха разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария, съобщи БНР.
 

Това стана ясно след извънредната среща на върха на Алианса, която приключи преди минути. В България ще бъдат разположени общо 900 съюзнически военнослужещи, 150 от Великобритания. Водят се разговори и за италиански военнослужещи.


Лидерите на страните от НАТО се договориха още да окажат помощ на Украйна при атака с химическо, биологично или ядрено оръжие, както и срещу кибернападение и призовават Китай да се въздържа от намеса в конфликта в помощ на Русия. В изявление след края на срещата ръководителите на държавите членки на НАТО призоваха Русия да приложи незабавно прекратяване на огъня в Украйна и да се включи в "заслужаващи доверие преговори".

 

Те също така заявиха, че НАТО "ще поддържа координиран международен натиск върху Русия“ и призоваха всички държави, акцентирайки най-вече върху Китай, "да се въздържат от подкрепа на военните усилия на Русия по какъвто и да е начин и да се въздържат от всякакви действия, които помагат на Русия да заобикаля санкциите“.

Алиансът изрази загриженост "от неотдавнашни публични коментари", направени от китайски представители, които подсилват "фалшивите разкази" на Кремъл.

 

Държавите членки също така се съгласиха "значително да засилят дългосрочното възпиране и отбранителна позиция“ на НАТО, като информират, че допълнителни подробности ще бъдат разкрити на срещата им в Мадрид през юни.

 

"Тези стъпки ще бъдат подкрепени от засилени учения с повишен акцент върху колективната отбрана и оперативната съвместимост“, се казва в изявлението след срещата на НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3028 |24.03.2022 Надежда Йорданова: Очаквам правилата за отстраняването на Гешев да бъдат приети днес . 0| 3881 |21.03.2022 Зеленски: Ултиматумите на Русия могат да бъдат приети само ако Украйна бъде унищожена . 0| 3674 |21.03.2022 Съветник на Зеленски: Беларуски военнослужещи не желаят да участват във войната срещу Украйна . 0| 3197 |19.03.2022 Украински министър: Години ще минат, за да бъдат обезвредени невзривените мини и снаряди на руската инвазия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads