Реклама / Ads
15| 4866 |01.08.2014 НОВИНИ

АБВ сезира ЕК за „Уестингхаус"

.
Партия АБВ възразява остро срещу подписването на споразумението с „Уестингхаус" , свързано с изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" в последните дни на отиващото си правителство, заявиха в отворено писмо до медиите от формацията на Георги Първанов. АБВ ще сезира ЕК за порочната процедура, по която правителството позволи сключването на този договор, посочват още от партията.
 

Има абсолютна липса на прозрачност преди сключването на договора. Това, че след това ще бъдат представени някакви елементи от него, не значи, че той е прозрачен. Тук става въпрос за един значителен договор, ангажиращ държавата ни не само с проучване, както е този договор, но и след това със строителство. Според нас това противоречи на европейските правила, първо защото се прави голям разход на публични средства, без да се обяви необходимата процедура, второ - на практика по този начин се предопределя и изпълнителят, ако се продължи този проект. Не е нормално един от възможните изпълнители да прави предварителен анализ. Това, което трябва да се направи, е да се обяви, както стана в Белене, първо конкурс за технология, после конкурс за изпълнители и т.н. Така че липсата на конкурси и на прозрачност по този договор за нас абсолютно противоречи на всички европейски правила и това трябва да бъде преустановено веднага, е позицията на Ивайло Калфин и АБВ.

По повод заявеното днес от министър Драгомир Стойнев, че това акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила едва когато едно следващо правителство го одобри, Ивайло Калфин каза, че „прехвърлянето на отговорност между едно и друго правителство само показва гузност и липса на аргументи".По думите му  министър Стойнев носи основната отговорност за подписването на този договор. Той се подписва при неговото правителство и по време на неговото министерство, макар и в последните му дни.Според бившият външен министър интересът е или политически, или корпоративен.

АБВ ще сезира ЕК за порочната, по думите им, процедура, по която се сключва договора

cross.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5213 |01.08.2014 Таско Ерменков: Споразумението с „Уестингхаус" не е съгласувано с БСП . 12| 4983 |04.06.2014 Московски: ЕК се самосезира за наказателна процедура за „Южен поток” . 2| 5235 |22.05.2014 Кандидат за евродепутат сезира ЦИК за агитация на турски . 22| 5025 |21.05.2014 Борисов: Браво на прокуратурата, че се самосезира за агитацията в Бобов дол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads