Реклама / Ads
21| 5298 |11.02.2022 НОВИНИ

Адм. Емил Ефтимов повтаря стари мантри и призна за застой на модернизацията

.
Адм. Емил Ефтимов
”В състояние сме да изпълняваме Конституционните задължения, но имаме определени дефицити в армията. Вчера посочихме направленията, в които трябва да се работи - превъоръжаване и модернизация”, това заяви Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той преповтори някои изтъркани през годините твърдения за състоянието на армията и изрази надежда за нови решения в новия парламент.
 

"Когато извършваме стратегическия преглед на отбраната той тръгва от там какво имаме и какво трябва да бъде. За първи път стъпихме на конкретен военен план, но се съобразяваме с реалностите. Военния бюджет не трянва да влияе на социалния сектор", добави той пред БНТ.

 

„Не искам да кажа, че нищо не се прави, четири пъти се увеличи заплащането. Но нещата като че ли напоследък са в застой”, коментира той. Според адмирал Ефтимов трябва да има широк обществен консенсус какво и как ще се развива в българската армия.


"В плана 2020-2026 започнахме щатни промени. Имаше четири пъти вдигане на дохода на военнослужещите, но в момента мисля, че сме в застой. Смятам, че трябва да се промени подхода, мениджмънта по отношение на ресурсите. Като, че ли само с отделни проекти няма да можем да осигурим ефектът, който търсим, за да демонстрираме на обществото възпиращ потенциал. Предлагаме по комплексен подход - широк обществен консенсус по това, което трябва да се развива и да потърсим по ефективни начини за придобиване на тези средства", подчерта началникът на отбраната.


"Процесът на превъоръжаване е бавен. Виждаме проектът с Ф-16 е в ход, но отнема време. До тогава ние трябва да изпълняваме задълженията си. Докато се превъоръжим трябва да имаме способности", добави адмирал Ефтимов.


"Днес очакваме да кацнат първите две двойки самолети и имаме над 150 военнослужещи на "Граф Игнатиево", уточни той по повод пристигащата военна помощ от страна на Испания, свързана с промяната на динамиката в отношенията между НАТО и Русия.


"Можем да охраняваме въздушното си пространство, но с определни затруднения", подчерта адмиралът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4262 |09.02.2022 Емил Дечев: Може процедурата за отстраняване на Гешев да стартира при следващия състав на ВСС . 2| 3202 |24.01.2022 Емилия Милчева: Сто дни спокойствие за новата власт? Не, пандемията не търпи толеранс . 3| 3522 |20.01.2022 Емил Хърсев: Бензинът може да достигне 3 лева . 5| 3950 |05.01.2022 Екоминистърът: Боклукът на пристанище „Варна“ е редовен и с подпис на Емил Димитров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads