Реклама / Ads
0| 2954 |21.06.2023 НОВИНИ

Адв. Димитър Марковски: Непоправими бяха щетите, които бяха нанесени върху прокуратурата

.
адвокат Димитър Марковски Източник: Стопкадър: bTV
Непоправими бяха щетите, които бяха нанесени върху прокуратурата. Самите участващи във всички тези събития и в момента не могат да оценят тези щети, които бяха нанесени върху авторитета на тази институция. Здравословно би било всички хора, които бяха замесени в тези скандали, да се отдръпнат от върховете на прокуратурата, за да може съвсем нормално да бъдат взети предвид всички факти.
 

Това заяви пред bTV адвокат Димитър Марковски във връзка с трусовете в прокуратурата.

 

По думите му е категорично ясно, че прокуратурата навлезе в прокуратурата.

 

"Осветляването на тази дълбока връзка на политическата класа с прокуратурата е особено здравословно, защото ако сега има действителна заявка за дълбока реформа, някои неща стават ясни. Висшият кадрови орган в лицето на ВСС трябва да решава въпросите с кариерата на магистратите строго индивидуално и вътре. Политическата квота е добре да се започне реформата оттам, с нейното изваждане", коментира адв. Марковски.

 

Той изрази мнение, че трябва да се подходи изключително предпазливо към фигурата на и.ф. главен прокурор. Според него дефакто присъствието на фигурата на и.д. главен прокурор не може да се очертае в някакви времеви граници, което на практика ще наложи присъствието на този човек да бъде по-продължително.

 

Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи от своя страна заяви, че Прокурорската колегия е начертала хронограмата, която ще предложи на Пленума на ВСС. 

 

"В зависимост от това какво ще реши утре Пленума, ще видим какво ще се случи. Правосъдният министър даде заявка, че ще даде извънредна точка в дневния ред, която ще касае обсъждането на фигурата на и.д. главен прокурор. Но ВСС може утре да бламира това. Този ВСС наистина направи една сериозна негативна селекция и може би изборът на г-н Гешев за главен прокурор беше най-яркото доказателство за това", отбеляза тя.

 

"Ако говорим за разместване на пластовете в системата, мисля, че разговорът за конституционни промени закъсня. Той трябваше да почне отначало. Много е възможно и.ф. главен прокурор дълго да стои на тази позиция. Няма проблеми трима от прокурорската колегия да го предложат за главен прокурор", каза още Гяурова.

 

Според нея двоен е стандартът на прокуратурата, който тя прилага от доста години, особено когато тя се почувства притисната.

 

"Аргументът на Гешев през цялото време бе, че той прави това, за да отстоява независимостта на прокуратурата. Това е нонсенс. Като главен прокурор ти трябва не само да си безупречен в работата, но и в поведението си, защото ти си модел на поведение за цялото общество. По цялата система беше нанесен непоправим удар", уточни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2784 |20.06.2023 Депутатът Димитър Найденов, ПП-ДБ: Сарафов ще поеме ролята на ”чадър над организираната престъпност” . 4| 2730 |15.06.2023 Депутатът Димитър Найденов: Уникален синхрон между действията на прокуратурата и президента . 2| 3121 |12.06.2023 Адвокат Димитър Марковски: Случващото се в прокуратурата е еманация на безсилието . 8| 2957 |06.06.2023 Политологът Димитър Ганев: Радев иска той да изглежда политическата алтернатива, а не БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads