Реклама / Ads
6| 4399 |10.03.2021 НОВИНИ

Адв. Емил Георгиев: Не бих се подхлъзнал по конспиративни теории за делегираните прокурори

.
Адв. Емил Георгиев
Изобщо не бих се подхлъзнал по някакви конспиративни теории. Много повече бих заложил на изцяло прозаичното обяснение, че просто седем от тези десет кандидати очевидно не стават.
 

Това каза адвокат Емил Георгиев от Инициативата „Правосъдие за всеки” по БНР. Коментарът му е във връзка с това, че Европейската прокуратура иска повече информация за седем от общо десетте кандидатури, представени от страната ни, а казусът ще бъде обсъден днес от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

 

Имаме само една резервна кандидатура – общо одобрените кандидати от българска страна са 11. За европрокуратурата е предвидено да работят 10.

 

В Чехия, която е по-голяма от България като население и усвоява повече европейски средства, европрокурорите са трима, направи паралел Георгиев.

 

„Ще бъде интересно развитието, ако българската страна се заинати и каже – ами, ок, трима – трима, толкова одобрявате, толкова ви даваме. Това ще породи и политически реакции – ще се окаже, че България не иска да си изпълнява ангажиментите, които сама е поела, за да участва в този механизъм на по-тясно сътрудничество в рамките на ЕС“, коментира той.

 

„В първоначално достъпната информация бе цитиран изрично говорителя на Европейската прокурорска служба - след като казва „не сме доволни“, очевидно има някакви причини те да не са доволни“, добави адвокатът.

 

Георгиев смята, че изразените резерви вероятно се дължат на недостатъчната подготовка или недостатъчните познания на някои от българските кандидати с оглед на досегашната им дейност в съдебната ни система. Според него ще бъде интересно дали ще се обсъдят по същество заявените забележки и резерви.

 

Относно бързото задвижване на Конституционния съд по питането на президента за специалния прокурор, който ще разследва главния, адвокат Емил Георгиев отбеляза:

 

„Би трябвало ВСС да спре процедурата до изчакване на решението на Конституционния съд. Бързината, с която Конституционният съд действа, идва да ни покаже, че те искат да влязат в хронограмата, която е предвидена за избор тази нова длъжност. Оттам ще разберем дали ще го бъде този нов надглавен прокурор за разследване на главния - т. нар. Гешо Иванов, или ще се приемат мотивите, изразени в президентската конституционна жалба“.

 

„Конституционният съд в момента се люшка между това неговият председателстващ да бъде братиньото на министър-председателя, и от друга страна – да постановява от време на време някое много смислено решение“, допълни Георгиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3629 |08.03.2021 Апелативният съд потвърди: 18 г. затвор за акушерката Емилия Ковачева . 49| 6725 |28.02.2021 Георг Георгиев: Борисов не ходи в НС, защото опозицията не го вика правилно . 35| 4143 |20.02.2021 Вяра Емилова: БСП е единствената партия, която има програма за управление . 19| 4075 |19.02.2021 Емил Хърсев: Не ми се вярва да има седем партии в новия парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads