Реклама / Ads
4| 3107 |18.05.2023 НОВИНИ

Адв. Емил Георгиев: Магистрати пазят данни за магистрати като оръжие

.
Емил Георгиев
Потвърди се съмнението, че има политическо вмешателство в съдебната власт, както и това, че когато магистрати имат данни за други магистрати, те ни ги използват по предназначение, а ги запазват за себе си, за да се използват като оръжие. Не научихме нищо ново, но получихме потвърждения за много подозрения. Това каза в предаването ”Лице в лице” по БТВ адвокат Емил Георгиев по повод войната в прокуратурата.
 

Сега като зрители от първия ред можем да гледаме потвърждения на множеството съмнения, които сме имали през годините, заяви той.

 

Много е важно, ако има данни, навеждащи към престъпления, те да не минават първо към булевардната част от медиите, а да бъдат изпращани до компетентните органи, посочи юристът.

 

Сега ще видим налице ли е политическа воля за реформа. Във внесените от министъра на правосъдието Крум Зарков проектозакони има сериозни изменения, отбеляза адвокат Георгиев.

 

По думите му след предложените от Зарков промени могат да се скъсат много зависимисти между отделни магистрати и Висшия съдебен съвет.

 

Истината е, определени личности само могат да допринасят за проблемите в съдебната система, но проблемът е системен. Ако парламентът има по-дълъг живот, абсолютно належаща става темата за конституционната реформа, както и въпросът необходима ли ни е фигурата главен прокурор. Трябва да има разместване и да се гарантира оперативна самостоятелност на прокурорите, подчерта адвокат Емил Георгиев.

 

Проблемът не трябва да се персонализира, дискусията да не е в посока да сменим Иван Гешев и да сложим Гешо Иванов, а да създадем предпоставки за истински добре действаща съдебна система. Това можем да го постигнем от горе надолу, като започнем с управленските структури - Висшия съдебен съвет и главния прокурор, а след това да продължим надолу по веригата, каза още юристът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3137 |18.05.2023 Съдия Андрей Георгиев: Ако продължаваме с още от същото, ще бъдем в сюжета на сериала ”Октопод” още дълго . 4| 4075 |18.05.2023 Андрей Георгиев: Излезе статия в „Политико”, която описа положението в България като „каскетът срещу тиквата” . 0| 2907 |16.05.2023 Опечалени изпратиха голямата ни актриса Емилия Радева в последния й път . 0| 2760 |12.05.2023 На 90 г. почина голямата актриса Емилия Радева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads