Реклама / Ads
16| 9765 |31.05.2023 ИНТЕРВЮ

Адв. Георгиев: Гешев и Радев искат да няма правителство. Президентът ще управлява, а ВСС няма да се попълни

.
Интересен въпрос е дали има съвместни действия между тях изцяло. Считам, че има пресечни точки и пресичащи се интереси. Във всеки един случай да няма правителство е един такъв интерес както за президента Румен Радев, така и за главния прокурор. За държавния глава това ще означава да продължава с тази еднолична служебна власт. Един липсващ парламент ще означава и невъзможност да се попълни парламентарната квота на Висшия съдебен съвет.
 

Това заяви пред ФрогНюз адв. Емил Георгиев от Инициативата “Правосъдие за всеки”, след поредното развитие по скандала “БарселонаГейт”. 

 

Ето и интервюто:

Адв. Георгиев, как виждате действията на прокуратурата за БарселонаГейт и последните развития по казуса? Основната трактовка в момента е, че обвинението работи в координация с президента Румен Радев и опитва да торпилира преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за излъчване на редовно правителство. 

 

Интересен въпрос е дали има съвместни действия между тях изцяло. Считам, че има пресечни точки и пресичащи се интереси. Във всеки един случай да няма правителство е един такъв интерес както за президента Румен Радев, така и за главния прокурор. За държавния глава това ще означава да продължава с тази еднолична служебна власт. Един липсващ парламент ще означава и невъзможност да се попълни парламентарната квота на Висшия съдебен съвет. Това е по-скоро обстоятелство в полза на главния прокурор, който попита Конституционния съд дали един ВСС с изтекъл мандат може да го освободи предсрочно. 

 

Ще споделя и още едно наблюдение - атаките на прокуратурата срещу Бойко Борисов могат да подействат и като обединяващ фактор, защото докато има парламент, Борисов ще има имунитет. След като той отказа да го даде сам, ще действат съответните механизми в Народното събрание. Ако парламентът бъде разпуснат, процедурата ще се обезсмисли, ще остане без имунитет и чисто законово би могъл да е репресиран от страна на една институция, която Борисов и партията му до съвсем неотдавна със зъби и нокти защитаваха. 

 

Сюжетните линии безспорно са много. Поводът обаче да потърсим Вас за коментар е интервюто, което дадохте пред нас след разговора на Иван Гешев с Полина Паунова пред “Капитал” преди месеци. Тогава казахте, че главният прокурор е напомнил на Бойко Борисов, че има важни дела на трупчета и ако постът му бъде изтъргуван, те ще се върнат като бумеранг. Това ли се случва в момента по-скоро? 

 

Да. Считам, че това е продължение на онзи сценарий и това само идва да покаже, че взаимоотношенията по върховете на властта са видимо много сложни и винаги са били такива. Може да означава и че са били изтъкани от взаимно недоверие и всеки да е имал срещу другия “сребърни куршуми” в случай на нужда. 

 

Виждаме, че в случая на Борисов това са били членовете на прокурорската колегия във ВСС, които поискаха предсрочното освобождаване на Гешев. От страна на главния прокурор пък това са били прословутите “дела на трупчета”. 

 

Как стоят преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ в тази плоскост? 

 

Наблюдението ми е, че позицията на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” се отслаби силно с оглед на записите, които Радостин Василев изнесе и след изключително проблематичното поведение на президента Румен Радев при връчването на мандата. Държавният глава открито призова акад. Денков да не реализира мандата и го окачестви предвалително като дискредитиран. Това е извън конституционната процедура и не е изцяло съобразено с духа на основния закон. Работата на президента не е ако може, да опорочи един мандат, а той да се случи. Това е предвидено в Конституцията - да се управлява с избрани правителства. 

 

Създава се прекрасна възможност за ГЕРБ, които също имат интерес да има правителство, да предоговорят рамката, да имат свои хора, свои експерти и нещата да не опират само до присъствието на Мария Габриел в евентуалния кабинет.

 

Ситуацията е много сложна и никой не можеше да предвиди само допреди седмици, че ще се случи така. Но това показва на колко слаба институционална основа е изградена парламентарната република у нас. Ако институциите ни допускат информация, оперативни данни, събрани доказателства да се кътат за черни дни, а не прокуратурата директно да образува производства и да привлича към наказателна отговорност, това показва, че при нас правото и закона са “за когато и когото трябва”. Ние нямаме правосъдие, а обслужване. Време е това да се прекъсне веднъж завинаги и тези порочни практики да престанат. Трябва да се преосмисли формата и състава на ВСС, прословутите висши позиции в рамките на съдебната власт.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 7913 |29.05.2023 Петър Чолаков: Тонът на Радев е безпрецедентен. Демонстрира сила, иска да се качи на вълната от недоволство . 28| 16470 |17.05.2023 Георги Георгиев, БОЕЦ за Фрог: Получих телефонно обаждане от Гешев с покана за среща за ”Барселонагейт” . 25| 13675 |15.05.2023 Бойко Станкушев за Фрог: Между Иван Гешев и Бойко Борисов започна една канибалска война . 22| 22021 |15.05.2023 Адв.Екимджиев за Фрог: Империята Борисов ще отвърне на удара. Възможно е до часове Гешев да бъде обвинен, дори задържан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads