Реклама / Ads
6| 3099 |21.07.2023 НОВИНИ

Адв. Хаджигенов с остри думи за жалбата, с която СДВР обжалва осъдителна за МВР присъда за полицейско насилие

.
адвокат Николай Хаджигенов Източник: Стопкадър: Нова телевизия
„Това е форма на безобразие. Такъв е нашият свят. В МВР са такива. Винаги са били такива и ще продължават да бъдат такива. И, да, те прекаляват, защото ние не променяме нищо”. Това заяви пред Нова телевизия адвокат Николай Хаджигенов във връзка с жалбата, с която СДВР обжалва осъдителна за МВР присъда за полицейско насилие.
 

Касационна жалба на главния юрист на СДВР Деляна Иванова до Върховния административен съд възмути с квалификации по отношение на битата по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Цветелина Цветкова. Припомняме, че тя осъди МВР на първа инстанция.

 

„Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че не си разсъблечена е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от обляклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на България, че и да служат за пример”, се посочва в жалбата, с която СДВР обжалва осъдителна за МВР присъда за полицейско насилие.

 

Адвокат Хаджигенов отбеляза, че тази жалба няма как да отмени присъдата на първа инстанция.

 

„В нея няма нито един от аргументите, които закона изрично изисква, за да е налице касационна жалба. Всичко това са морални оценки, които се съпоставими на някогашния Другарски съд. Това епистоларно творение надминава в пъти умозрението на другарските съдилища някога”, категоричен бе той.

 

По думите му има две дела срещу МВР - за незаконен арест и за гавра, побой и изтезания. „Макар и обезщетението да е по-ниско от това, което ние поискахме, всъщност то е безпрецедентно като мащаб и размери - 40 000 лева”, коментира още Хаджигенов.

 

В документа пише, че Цветелина се е поставила сама в тази ситуация във връзка с преживяното. „Отиването на протест, в който се бориш за свобода и за демокрация или, не дай Боже, за правосъдие, според разбиранията на МВР е недостойно, морално укоримо и дори престъпно”, изтъкна защитникът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4015 |17.07.2023 Васил Терзиев: Радев е мегафон на чужда държава. Човек, който олицетворява думите "безродник" и "нихилист" . 19| 3270 |15.07.2023 Владислав Панев за думите на Радев за Украйна: Явно се търсят нови тролове . 64| 4012 |14.07.2023 Олена Шопова за изказването на Румен Радев: Покъртително, отчайва ме! Да чувам такива думи от президента на България . 2| 2539 |08.07.2023 Остри критики в Германия заради решението на САЩ да достави касетъчни боеприпаси в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads