Реклама / Ads
10| 5494 |01.02.2022 НОВИНИ

Адв. Мария Петрова: Няма такова нещо като безсрочен зелен сертификат

.
Такова нещо като безсрочен зелен сертификат няма. Това обясни в ефира на Българското национално радио адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.
 

"Много е погрешно да смятаме, че зеленият сертификат е някакъв документ, който изначално ни дава някакви преимущества, права и така нататък. В началото още, когато се заговори за зелените сертификати, това беше един инструмент, с който Европейската комисия искаше да измерва в различните държави каква е степента на ваксиниране и отделно от това да могат да се проследяват заразоносителите чрез тестовете, които се правят, за да се сдобием с този документ. В един момент се стигна дотам, че зеленият сертификат се яви един документ, който дава или ограничава права, нещо, което не трябваше да се допуска", уточни тя.

 

Д-р Петрова коментира и случая с починалата жена пред Спешното отделение във Враца: "Това не е инцидент. Това е една изключително порочна практика, която в годините наблюдаваме и за съжаление се поемат винаги ангажименти нещо да се промени в Спешната помощ, но нищо не се променя. Мога да припомня един случай, когато мъж беше закаран пред "Пирогов" и върнат с линейката, а по-късно почина. Тогава неговата съпруга беше написала отворено писмо до тогавашния министър на здравеопазването. Последваха много закани, много оставки и нищо не се промени".

 

"Болниците имат едни диспечери, които нито са полицейски служители, нито имат медицинско образование. Това са едни хора, които просто препредават една информация. Доста често се получава ефектът на разваления телефон. Спешната помощ не е добре финансирана и в същото време продължава да работи въпреки всичките си пороци, да не кажа, че има хора, които добруват благодарение на пороците в Спешната помощ. Това са нелепи порочни практики и е крайно време някой да понесе отговорност, а още по-добре ще е да променим системата, така че това да е последният подобен случай", добави д-р Петрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4143 |01.02.2022 Национален махмурлук: Участваме във война, която няма да се състои. СССР няма да възкръсне . 15| 11972 |01.02.2022 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: КПКОНПИ е затворена черна кутия. От проверката срещу Гешев няма да излезе нищо . 4| 3001 |01.02.2022 Пожар горя в психиатрията в Курило, няма пострадали . 1| 3249 |01.02.2022 Управителят на НЗОК: Обмисляме касата да поеме таксата на децата, здравната вноска няма да се променя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads