Реклама / Ads
2| 3725 |13.07.2023 НОВИНИ

Адв. Петър Славов: Бетонират Сарафов като главен прокурор за неопределен период от време

.
Бетонират Сарафов като главен прокурор за неопределен период от време. Така и не чухме от Висшия съдебен съвет какво не харесват на съдия Талева. Чухме, че бърза работа нямат, очевидно считат, че разследването срещу Борислав Сарафов не е важно.
 

Това заяви пред Нова телевизия адв. Петър Славов от Инициативата “Правосъдие за всеки”. 

 

Припомняме, че вчера Прокурорската колегия към ВСС отложи решението, с което Десислава Талева от Софийския градски съд отказа да я назначи като разследващ сигнала срещу Сарафов с мотив, че трябва да се изчака решението на Конституционния съд по промените в НПК и Закона за съдебната власт, оспорени от отстранения от поста обвинител №1 Иван Гешев. 

 

Талева бе избрана на случаен принцип миналата седмица от списък с общо 22-ма съдии. По закон сигналите срещу шефа на държавното обвинение или негов заместник се разследват от специално назначен за целта съдия, който се назначава за прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

“Не е ясно кога Прокурорската колегия ще направи това преназначение”, коментира адв. Славов.

 

Той е на мнение, че депутатите искат да удължат мандата на Висшия съдебен съвет. 

 

“Съдебната реформа е разтеглена толкова напред във времето, че за нас е доста притеснително. Няма проект за промени в конституцията. Единственият е на ДПС и е доста притеснителен. Комисията в НС не е заработила”, коментира Славов. 

 

“Сегашното мнозинство или „сглобка”, когато има важни за обществото проблеми, не се притеснява да ги отложи във времето. Когато, обаче, е отстранен действащия председател на Сметната палата, отстранен от “хартиената коалиция” първо не се изпълнява решението на КС за неговото възстановяване на длъжността, в същия ден се приема решение, което се опитва да преповтори решението на КС”, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2500 |12.07.2023 Петър Витанов: Електрическият транспорт не може да е лукс и придобивка за богатите . 1| 2573 |11.07.2023 Петър Витанов: Инфраструктурата за зареждане на алтернативни горива е ключова за българската икономика . 1| 3003 |11.07.2023 Атанас Славов: Ако ВСС откаже да назначи съдия за разследващ главния прокурор, това e намеса по конкретно производство . 0| 2506 |08.07.2023 Петър Витанов: Много политици използваха срещата със Зеленски като индулгенция за вътрешната политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads