Реклама / Ads
4| 5210 |16.11.2018 НОВИНИ

Адв. К. Симеонов: Правната комисия в парламента променя НПК заради делото КТБ

.
Едната спорна промяна се отнася до т.нар. „тайни задържания” – с нея се дава възможност със забрана от прокурор задържаното лице да няма право да се свърже с близките си в рамките на 48 часа след задържането.
 

Така започва коментарът на адвокат Константин Симеонов за промените в Наказателния кодекс, които се отнасят до транспониране на две европейски директиви в българското законодателство.


Според експерта има опасност това да се превърне в постоянна практика именно заради мотивите, които го позволяват. „Дава се възможност с тези изменения, които пак са в преходните и заключителните разпоредби, а би трябвало да е отделен законопроект, защото това са сериозни неща, с мотивирано постановление прокурорът да забрани в рамките на 48 часа да бъдат уведоямвани лица, които съответното задържано лице е посочило, че иска да бъдат уведомени. Говорим за случаи, когато има грабежи, насилствени престъпления, тогава е ок. Ако има такива данни, има някаква логика, посочва още в интервю за ДЕБАТИ.бг той.

 

Другият мотив е „ако ще попречи на разследването”. Притеснявам се, че това ще се превърне в постоянна практика. В никакъв случай обаче това постановление на прокурора не ограничава правото на защита.” Другите спорни проектопредложения се отнасят до конфискацията на т.нар. „косвени облаги”. Според адвокат Симеонов притеснителното тук на първо място е самата формулировка „косвени облаги”,която не е ясно как ще бъде тълкувана във всеки от случаите. От друга страна е притеснително, че именно антикорупционната комисия КПКОНПИ ще извършва конфискациите.


Симеонов определя правомощията и работата й като изключително притеснителни и допълни, че с промените в НК се създават предпоставки за нарушаване на човешките права и злоупотреби с имуществото на подсъдимите. Управляващите тихом мълком се опитват да прокарат още една промяна, която няма нищо общо с директивите на ЕС, заради които се правят промените в Наказателния кодекс, каза още адвокат Симеонов..

 

Само година след като беше променен НПК така, че да не се прочита в съдебната зала целият обвинителен акт, а само заключителната му част, на заседанието на правната комисия в парламента нейният председател Данаил Кирилов е внесъл предложение да не се чете и заключителната част, а процесът в съдебна фаза да започва с представяне на доклад, в който да са посочени основанията за образуването на съдебното производство и гражданските искове.

 

По думите на адвокат Симеонов това се прави заради делото за КТБ, за което обвинителният акт е цели 11 000 страници. Юристът бе категоричен, че по-голямата част от този обем са повторения на едно и също нещо и сега Крилов внася предложенията, за да не чете прокуратурата „собствените си глупости”. Това обаче е нарушения по силата на закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11764 |15.11.2018 Фрогоко: Съставът на Комисията по етика на МОН потресе академичния свят . 4| 4024 |08.11.2018 Обезщетенията при катастрофи ще бъдат преразгледани от Бюджетната комисия . 2| 3713 |08.11.2018 Правната комисия обсъди промените в Наказателния кодекс . 13| 7162 |06.11.2018 Първан Симеонов: Борисов разсъждава дали да ”хвърли кърпата” и отиде на избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads