Реклама / Ads
7| 4903 |08.08.2023 НОВИНИ

Адвокат Кънчев: Рашидов изразява мнение не само на част от мъжкото, но и на дамското население

.
ярни тагове . Войната в Украйна РС Македония Евровалута История в снимки Младите Лекари Начало Общество Адвокат: Източник: Евронюз
„Вежди Рашидов е народен представител и изразява мнението на голяма част от мъжкото, но и от дамското население в страната, че едва ли не сега всички са се надигнали. Изключително грозно е.“
 

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ адвокат Петромир Кънчев, член на инициатива „Правосъдие за всеки“.

 

Според него е похвално това, че се разширява кръга от лица, които могат да получат закрила при извършено насилие, но законът трябва да обхваща не само агресията в дома, а насилието във всички форми - вербално, психическо и физическо.

 

В случая от Стара Загора, ако въобще можем да говорим за нещо положително, е това, че има голямо събуждане на хората по тази тема и те го припознават като свой личен проблем. Откакто излезе този случай, има ръст на жените, които подават сигнали за извършено насилие.

 

„Нещо, което преди това те не правиха, защото не виждаха смисъл заради нереформираните институции“, допълни адвокатът.

 

По неговите думи, когато една жена подаде сигнал, първото нещо, което полицията прави, е да установи дали тя не симулира или няма нещо друго зад това.

 

„Протоколът за действие за МВР трябва да бъде променен – ако има сигнал, незабавно трябва да се съдейства на жертвата и да получи незабавна закрила на момента. След това, ако се установи, че тази жена е подала грешна информация и е злепоставила някого, си има законови средства тя да бъде преследвана по този начин“, подчерта адв. Кънчев.

 

По закон съдът издава такава заповед в срок от 24 часа, а делото трябва да завърши в рамките на един месец, но на практика за този период те не могат и да започнат дори. В това време на жертвата се случва какви ли не неща.

 

По думите на адв. Кънчев при сигнал за домашно насилие незабавно трябва да се издава ограничителна заповед и тя да стигне до всички районни на МВР.

 

Според юриста трябва да има закон за насилието, не само домашно, но и такова в армията, училището и т.н.

 

„Промените в закона са изключително прибързани, идеята за 60-дневния срок е да се създаде трайност на тези отношения. Как обаче се доказват тези 60 дни? Откога започват?“, попита адвокатът.

 

Той посочи, че в Наказателния кодекс, който е приет през 1968 г., дефинициите за лека и среда телесна повреда изискват разясняване и разграничаване. Според адвоката трябва да има по-ясна разлика между двете.

 

„Знам за много случаи, където там има много сериозна пробойна. При средна телесна се гони от държавата, при леката тъжбата се преследва само от страна на пострадалия“, обясни адв. Кънчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6044 |07.08.2023 Рашидов подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в НС . 4| 2619 |07.08.2023 ПП-ДБ призовава Вежди Рашидов да подаде оставка като председател на комисията по култура и медии . 5| 2930 |07.08.2023 Никола Минчев от ПП-ДБ за изказването на Вежди Рашидов: Неприемливо и недопустимо . 8| 2893 |07.08.2023 Само това ли? ПГ на ГЕРБ-СДС поиска оставката на Вежди Рашидов като председател на Комисията по култура в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads