Реклама / Ads
2| 3974 |02.02.2017 НОВИНИ

Адвокатът на Ахмед Муса се отказа да го защитава днес

.
Ахмед Муса
Окръжният съд в Пазарджик се оттегли, за да се произнесе по направено искане за отвод на вещо лице по делото за радикален ислям. Искът е от някои от защитниците на 14-те подсъдими по делото за разпространение идеите на ”Ислямска държава”.
 

За втори път част от адвокатите на подсъдимите поискаха отвод на експерта Алекс Алексиев с мотива заради предубеденост от негова страна.

 

Някои от адвокатите са позоваха отново и на факта, че Алексиев не е в списъците на вещите лица, въпреки, че нормативната база допуска назначаването на такива лица за експертизи по дела. В две съдебни заседания бяха изслушани направените от политолога експертизи, съобщи Фокус.

 

 

Преди произнасянето на съда по приемането им беше направено повторно искане за отвод на експерта. По първото искане Окръжният съд в Пазарджик се произнесе в предишното заседание на 19 януари. Тогава съдът с определение отхвърли като неоснователни претенциите на защитата.

 

На днешното заседание експертът по радикален ислям Алекс Алексиев, за чието оттегляне настояват адвокатите на обвиняемите, трябваше да даде заключение дали в разпространяваната от Ахмед Муса и подръжниците му книга "Вероотстъпване" има призиви към джихад, информира БНР.

 

Адвокатът на Ахмед Муса е отказал да го представлява в днешното заседание. Острите противоречия между защита и подсъдим са възникнали, тъй като Ахмед не е намалил 400-те въпроса към вещото лице. Съдията е дала почивка, за да бъде осигурен друг адвокат.

 

При представяне на заключението от първата експертиза на 19-и януари Алекс Алексиев експертно заяви, че конфискуваните по делото видеоматериали и в коментарите на подсъдимите в социалните мрежи има призиви на джихад. Ахмед поиска вещото лице да каже кога и по кого Ал Багдади е изпращал посланията си към България и каква е връзката на "Исламска държава" с него.

 

Алекс Алексиев отговори, че, като самообявил се халиф на "Ислямска държава", Ал Багдади отправя посланията си към всички мюсюлмани, а фактът, че тези призиви се разпространяват и тиражират от подсъдимите, означава, че те симпатизират на тези идеи.

 

По-голямата част от въпросите на Ахмед Муса не са съотносими към делото, а по-скоро изпит по религия, но подсъдимият държи да ги зададе.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4622 |27.01.2017 ЕК категорично отказа да толерира гръцка блокада на Кулата . 1| 5007 |27.01.2017 Ахмед и Али докараха населението на Германия до 82, 8 млн. души . 0| 3887 |27.01.2017 Германски град отказа да направи Тръмп почетен гражданин . 0| 4978 |24.01.2017 ВСС отказа да назначи Албена Ботева за шеф на СРС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads