Реклама / Ads
19| 15562 |02.07.2020 НОВИНИ

Декларация на Цветан Василев и поискан отвод вбесиха съдийката по ”КТБ” и тя си тръгна /документ/

.
Адвокат Константи Симеонов, съдия Виржиния Петрова
Адвокат Константин Симеонов, който защитава основния обвиняем по „Делото КТБ“ Цветан Василев, поиска отвод на съдебния състав. Освен отказът Василев да бъде изслушан, защитата на 17-те обвиняеми не е получила отговор на множество искания за представяне на доказателства и възможността да продължи с разпит на главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов.
 

В началото на днешното заседание по „делото КТБ“ бе прочетена декларация на Цветан Василев, в която за пореден път поиска от съда да му даде възможност да бъде изслушан за първи път от началото на съдебния процес. Бившият банкер настоя да бъдат зачетени правата му, гарантирани от българското законодателство както и до следващото заседание съдът да се произнесе по всички направени от защитата искания. Василев настоява съдът да разреши задаването на писмени въпроси или уточнения към разпита на свидетели от негова страна на всяко следващо заседание. 






„В случай, че съдът не постанови тези решения на заседанието си на 2.07. 2020 г., настоящата писмена декларация да се счита за искане на отвод на съдия Виржиния Петрова и съдебните заседатели по чл. 274 и във връзка с чл. 29, ал 2 от НПК”, се казва е декларацията, под която стои името на Цветан Василев. 

 

Декларация разгневи съдия Вирджиния Петрова, защото по думите й никой не може да й се меси и да поставя срокове за произнасяне по искания. Тя попита дали трябва да приема декларацията на основния обвиняема като искане за отвод. Адв. Симеонов поиска думата и заяви, че той прави искане за отвод на съда. Според адвоката действията на магистратите са предубедени, допускат нарушениея на процесуалните правила и са заинтересовани от изхода на делото. 

 

Това накара съдия Петрова да прекрати окончателно заседанието с заявлението, че по това искане ще се произнесе в следващото заседание, което е насрочено за следващата седмица, на 8 юли.

 

Симеонов обясни, че е бил в Белград и се срещал с Василев във връзка отказа на съда да разпита Василев. „Нашата позиция е категорична, че недопускането на негов разпит, особено в съдебната фаза, е грубо нарушаване на процеса и на неговото право на защита, и неговото право да дава обяснения по всяко едно време на процеса", посочи адвокатът пред медиите. 

 

Вижте цялото обръщение на Цветан Василев до Специализирания наказателен съд

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7607 |27.06.2020 Георг Георгиев: Леденият душ, облял политиката, явно е простудил и Цветанов . 22| 8507 |27.06.2020 Цветан Цветанов: Борисов живее виртуално, Георги Харизанов се готви за моя пост . 21| 5595 |25.06.2020 Десислава Атанасова: БСП да се извини за декларацията на Валери Жаблянов . 17| 9375 |24.06.2020 Спецсъдът отказа да изслуша Цветан Василев по „Делото КТБ“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads