Реклама / Ads
7| 3314 |01.04.2021 НОВИНИ

АФИС: Очаква ни парламент със съмнителна легитимност

.
Източник: БГНЕС
Парламент със съмнителна легитимност ни очаква вероятно след изборите на 4 април. Основната причина за това е опасението за ниска избирателна активност, която може би ще е най-ниската в демократичната ни история.
 

Това посочват в последните си социологически данни от агенция “АФИС”. 


От там прогнозират активност около и малко под 40%.  На този фон по-рано днес други социолози предвещаха, че към урните ще се стекат малко над 51%. Разликата в прогнозата не е никак малка - повече от 10%. На какво се дължи разминаването не е ясно. 


Какво показват данните на АФИС? 


Шарен парламент и седем партии в парламента. Такава е прогнозата на редица социологически агенции, които виждат формулата 5+2 в следващото Народно събрание. Партията на Слави Трифонов остава трета политическа сила, а под 4-процентовата бариера все още е коалицията на Валери Симеонов и Веселин Марешки. 


От АФИС посочват, че “партиите на протеста” ще разчитат в огромна степен на надеждата, че декларираната към тях подкрепа ще се материализира в изборния ден заради липсата на твърди ядра. Интересен е паралелът, който се прави с нивата на избирателна активност. При по-висока такава партията на Трифонов и коалицията на Мая Манолова биха получили отчетливо предимство пред ВМРО, например, защото формациите са лидери сред колебаещите се граждани. 


Като “сигурен победител” от агенцията посочват ГЕРБ. Второто място пък се заема от БСП. Аргументът - процентите на Борисовата партия надхвърляли стохастичната грешка (допустимото статистическо разминаване). 


“Истината е, че изборният резултат ще произведе Народно събрание със съмнителна легитимност и вещае краткосрочен живот на бъдещия кабинет. Разбирателството между парламентарно представените формации може да се окаже непосилна задача и призракът на предсрочния вот да надвисне над новия парламент още от първия ден на мандата му”, посочват от АФИС.


Ако все пак обаче се формира мнозинство и се излъчи кабинет, промяна все пак ще има, тъй като изборният резултат ще ликвидира два парламентарни монопола. ДПС ще се лиши от ролята на единствен балансьор, без който нито едно важно решение на Народното събрание е възможно да бъде прокарано. За напред нещата ще зависят и от формацията на Слави Трифонов. При това не става дума за парламентарно мнозинство или съставяне на кабинет. Досега, например, нито един държавен бюджет не можеше да бъде приет без подкрепата на ДПС – било от ляво, било от дясно. От тук нататък това няма да е достатъчно, ще трябва да привлече и гласовете на депутатите от “Има такъв народ“.


Вторият монопол, който ще рухне с изборния резултат е на БСП в качеството й на единствена парламентарна опозиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3770 |01.04.2021 Политологът Д. Аврамов: Хубаво е, че в новия парламент ще има три нови формации . 12| 5395 |26.03.2021 Заради държави като България Европарламентът ще съди ЕК? . 11| 3760 |26.03.2021 Проф. Герджиков не изключва нови парламентарни избори наесен . 42| 7820 |25.03.2021 Караянчева видяла ”стари парламентарни лъвове” на протестите. Искали с преврат да влязат в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads