Реклама / Ads
0| 3666 |07.02.2019 НОВИНИ

АФП: Oтлагането на Брекзита изглежда все по-неизбежно

.
Ще напусне ли Великобритания ЕС на определената дата – 29 март? Отлагане на Брекзита изглежда все по-неизбежно, въпреки че британският премиер Тереза Мей настоява срокът да бъде спазен, смятат анализатори, пише Мартин Пауълс от Франс прес.
 

Тереза Мей не се предава – консервативната британска ръководителка повтаря неуморно, че е твърдо решена да осъществи брекзита навреме и рязко отхвърля възможността за отсрочване, спомената от несъзвучни с общия тон гласове в нейното правителство – от външния министър Джереми Хънт и от финансовия Филип Хамънд.

Според тях може би трябва да се изчака, докато бъдат приети законите, необходими за изпълнение на брекзита. Еврофобският всекидневник „Дейли телеграф” дори твърди, че министри са обсъждали възможността да го отложат с осем седмици – до 24 май.

 

През това време часовникът тиктака, а Обединеното кралство изобщо не е наясно как точно ще напусне лоното на Европа, особено след като сделката за развод, договорена между Лондон и Брюксел, в средата на януари бе провалена от британските депутати с внушително мнозинство.

 

Оттогава Тереза Мей се мъчи да започне наново преговорите с ЕС – конкретно във връзка с разпоредба, засягаща границата с Ирландия, за да издейства компромис, който би задоволил парламента.

 

Въпреки категоричния отказ на Брюксел да сложи текста пак на масата, Мей се ангажира сделката да мине през парламента в нова редакция „възможно най-скоро”. Ако до 13 февруари няма споразумение, на следващия ден депутатите ще гласуват за по-нататъшното развитие на брекзита.

Във всички случаи ще бъде твърде късно, настоява Константин Фрейзър: "Националното законодателство ще е неподходящо за регулиране (на брекзита), дори в минимална степен".

 

Остава да бъдат гласувани още седем закона, включително текстове за търговията, селското стопанство и имиграцията, а дебатите по някои от тях още не са започнали, сочат данни на британския Институт за държавно управление. С цел да ускори темпото „Даунинг стрийт” отмени парламентарната ваканция през февруари, а е възможно и да удължи пленарните заседания.

 

„Дори при ускорен ритъм времето пак не стига” , отсича Ник Райт, експерт по европейска политика в Лондонския университетски колеж, потърсен от АФП, цитира bTV.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 12871 |05.10.2018 Зам.-кметът на София: Плочките на "Графа" изглеждат криви, защото трябва да отвеждат водата . 1| 3696 |30.07.2018 Институциите: Пожарът в „Царските конюшни“ не изглежда случаен . 7| 6451 |20.07.2018 Мира Радева: Трябва да се събудим, властта изглежда стабилна без алтернатива . 0| 3757 |19.07.2018 Решението на КЗК за ЧЕЗ ми изглежда по-скоро политическо, смята икономистът Г. Ганев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads