Реклама / Ads
23| 9164 |25.10.2013 НОВИНИ

Агент на ДС оглави дирекция "НАТО" във Външно министерство

.
Източник: mfa.bg
Петьо Петев, който е бил секретен сътрудник Динов в бившата Държавна сигурност (ДС) оглави Дирекция “НАТО и регионална сигурност” в Министерството на външните работи.
 

Петев бе на същия пост и по времето на тройната коалиция, а завръщането му е предизвикало недоумение сред дипломати от страни на НАТО, научи “Труд”.

Той е вербуван през 1979 г., когато е бил на 23 години, а е снет от отчет през 1985 година. Запазени са негови саморъчно написани агентурни сведения и документи за получено възнаграждение.

12 шефове на общо 21 дирекции на специализираната администрация на МВнР са били сътрудници или служители на разузнавателните служби на репресивния апарат. Рокадите в дирекциите са факт след влизането в сила на новия устройствен правилник на ведомството, но не всички са оповестени на сайта на МВнР.

Райко Райчев е шеф на генерална дирекция “Глобални въпроси”. Ангел Орбецов (с псевдоним в ДС Гълев) ръководи “Азия, Австралия и Океания”, Чавдар Жечев (агент Попов) - “Америка”. Полковникът от Военното разузнаване Петър Воденски ще отговаря за “Външнополитическо планиране, информация и координация”. Красимир Костов (с агентурно име Норис) поема “Двустранно европейско сътрудничество”.

Костов бе заместник-министър в предишното правителство и си подаде оставката след огласяване на досието му. “Държавен протокол” вече се управлява от Атанас Младенов (агент Вихър). Младенов е изпратен за посланик в Рим от президента Георги Първанов през 2007 година. Като млад дипломат в Северна Корея през 1985 г. той е донасял за втория секретар на посолството, който уредил сина си за студент с фалшива диплома в Пхенян. Ганчо Ганев (Генчев, ДС) ръководи “Източна Европа и Централна Азия”, а кадровият служител на Военното разузнаване Раковски Лашев - “Консулски отношения”.

Димитър Филипов (агент Пламен, ДС) е шеф на дирекция “Права на човека”. Бившият посланик в Бразилия Николай Цачев пое “Ситуационен център”. За него има данни, че е работил за ДС под псевдоним Марио-1. Цачев отрича принадлежността си към службите и твърди, че самият той е жертва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6456 |23.10.2013 Цветан Китов оглави ДАТО . 14| 5807 |21.10.2013 Румен Петков оглави БСП-Плевен . 9| 8167 |20.10.2013 Сърчаджиев: Казах им, да не ме мъчат за агент на ДС . 18| 5648 |14.10.2013 Сл. Бинев: Рекламен агент на кабинета Орешарски е Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads