Реклама / Ads
35| 5329 |25.01.2021 НОВИНИ

Ахладова смята, че ВСС е независим орган. Не разбирала притесненията на ЕП

.
Десислава Ахладова, министър на правосъдието
Главният прокурор се назначава от пленума на ВСС. По този начин се определя и изборът на председателите на ВКС и ВАС. Не зная какви са притесненията на ЕП по отношение на избора на тримата големи, но България е една от малкото държави, в които изборът им се извършва от независим орган, какъвто е ВСС.
 

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия правосъдният министър Десислава Ахладова.

 

“Тази система на избор бе обсъдена както с Венецианската комисия, така и с много европейски организации и тя бе одобрена”, посочи Ахладова. 


Относно големите правомощия на обвинител №1 и нужни ли са промени, Ахладова посочи: 


“Това е въпрос, който се поставя от много години. Работна група в Министерството на правосъдието работи по изменения в НПК и НК и съответно ще прецени в рамките на няколко месеца какви изменения да бъдат направени. Но имайте предвид, че в много държави прокурорите, както и главния прокурор, се назначава от изпълнителната власт”. 


ФрогНюз припомня, че едно от последните предложения на управляващите бе да се въведе нова фигура - независим прокурор, който да разследва главния. Тази идея обаче не бе посрещната радушно. Венецианската комисия посочи, че такава практика не съществува и бе изненадана от предложението. 


“Проблемът тук е това, че наистина в Европа няма аналог на такава фигура. Вторият проблем е конституционен, затова и толкова години не беше решен. Съвет на Европа е категоричен и е заявил многократно, че всъщност такъв механизъм в рамките на Конституцията следва да бъде изработен”, посочи Ахладова. 


Относно становището на Венецианската комисия за предложенията за конституционни промени Ахладова посочи: 


“Не е прочетено изцяло становището на Венецианската комисия. В частта за съдебната власт тя приветства абсолютно всички изменения, които бяха предложени в проекта за нова Конституция. Те касаеха премахване на пленума на ВСС, също и намаляване ролята на министъра на правосъдието във ВСС, увеличаване на броя на съдиите в органа на ВСС - тоест те да са мнозинство. Всички тези изменения първо бяха препоръчани от Венецианската комисия и бяха приветствани и в становището. Това, че не можа да се събере мнозинство, е проблем, но няма как управляващата партия сама да внесе тези изменения без необходимото мнозинство”.


Правосъдният министър е обнадежден - доверието в системата щяло да се върне бавно и поетапно, а за това щяло да допринесе електронното правосъдие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4384 |19.01.2021 195 ден напротеста: ”Мутри вън! - ехтеше площад ”Независимост” . 8| 4334 |10.01.2021 Ден 186 на протеста:”Мутри вън!”, ”Оставка!” - ехти отново пл. ”Независимост” . 6| 3551 |07.01.2021 АКФ: Няма гаранции, че новият специален прокурор ще бъде независим от главния . 7| 3692 |06.01.2021 Корнелия Нинова: Ще има ред, устав и правила за всички - еднакви, независимо кой как се казва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads