Реклама / Ads
5| 2790 |02.08.2023 НОВИНИ

АЯР: Липсват 2 документа за издаване на разрешение за нов тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ ”Козлодуй”

.
Липсват 2 документа за издаване на разрешение за нов тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ ”Козлодуй” Източник: БГНЕС
Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) завърши прегледа за формална редовност на подаденото от АЕЦ ”Козлодуй” заявление за издаване на разрешение за извършване на поетапен преход на блок 5 на ядрената електроцентрала към експлоатация с нов тип ядрено гориво RWFA, произведено от ”Уестингхаус”, съобщават от АЯР.

От там допълват, че при направения преглед е установено, че АЕЦ "Козлодуй" не е представила два документа – проект на изменение на глава 15 "Анализ на авариите" от Отчета за анализ на безопасността и проект на изменение на административна инструкция "Изготвяне на отчети с неутронно-физични характеристики на реактор "ВВЕР-1000".

 

Липсващите документи са свързани с важни за безопасността анализи, оценки и разчети, без които АЯР не може да оцени влиянието на предлаганата промяна върху пределите и условията за безопасна експлоатация на блока. Без посочените документи Агенцията не може да оцени и изпълнението на нормативните изисквания за безопасност в тяхната цялост.


Констатираната липса на документи представлява неизпълнение на изискванията на Наредбата за реда за издаване на лицензии и разрешения за безопасно използване на ядрената енергия (Наредба за лицензиране), посочват още от АЯР

 

На основание на същата наредба на АЕЦ "Козлодуй" е даден срок до 15 октомври 2023 г. да отстрани посочените пропуски и нередности. В случай, че изисканите документи не бъдат представени в посочения срок, ще бъде приложена разпоредбата от Наредбата за лицензиране, съгласно която председателят на Агенцията с мотивирана заповед отказва да издаде разрешение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2338 |02.08.2023 Юрист: По-голямо наказание няма да има търсеният ефект. В НК липсват конкретни състави на престъпление . 0| 2334 |05.07.2023 Черновата на доклада на ЕК: В България още липсват присъди за корупцията по високите етажи . 29| 4981 |02.03.2023 Гледаме сериала “Кражбата на магистралите” според арх. Шишков. Липсват до 30% от асфалта . 4| 3102 |10.02.2023 Психолог алармира, че липсват задълбочени изследвания при издаването на разрешително за оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads