Реклама / Ads
12| 4312 |07.03.2021 НОВИНИ

Акад. Петрунов: Ако вирусът продължава развитието си, ще се ваксинираме всяка година

.
Акад. Богдан Петрунов
Ако вирусът продължава да се развива така, вероятно ще трябва всяка година да се ваксинираме, защото ще има още много варианти на коронавируса, смята имунологът акад. Богдан Петрунов.
 

"Настоящите ваксини оказват влияние на всички варианти на COVID-19, но в различна степен, така е и с вида от ЮАР – влияят, но по-малко", обясни той по Нова телевизия.  

 

Специалистът отбеляза, че се е смятало, че ваксините ще ни предпазят на 100% от всички щамове на вируса, но това не се е случило.

 

За ваксината на Johnson & Johnson  той информира, че показва висока ефективност на различни места - Южна Америка, САЩ, Африка, при това с една доза.

 

За него втората доза е много важна, а ваксините трябва да се поставят, както е протекло клиничното изследване, а не някой да реши самоволно, че ще слага само една доза или да променя времето на поставяне на двете дози. Но подчерта, че дори само едната доза предпазва до 50%.

 

"Преболедувалите не бива да си слагат ваксина много скоро, защото те имат вече антитела, а ваксината стимулира допълнително имунната система, което не е добре. Не е нужно те да се изследват за натрупаните антитела, просто трябва да изчакат няколко месеца", заяви имунологът.

 

"Вече се говори, че коронавирусът не е инфекция предимно на белодробната система, а на сърдечно-съдовата", допълни той.

 

Относно автоимунните заболявания академик Петрунов отбеляза, че зависи какво точно е заболяването, за да се прецени дали човек да се ваксинира, или не.

 

Според него няма значение с коя ваксина от одобрените ще се ваксинираме, тъй като те са сходни като действие и неслучайно са одобрени. Той подчерта, че ваксината ни помага да минаваме през болестта по-леко, а ваксинираният може да заразява и може да бъде заразен.

 

"Преди се смяташе, че преболедувалите рядко могат да се заразят отново, но това се опроверга и все по-често се случва", заключи акад. Богдан Петрунов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3629 |07.03.2021 Коронавирусът в Европа: протести, ваксини и мерки . 37| 8703 |19.02.2021 Професор Роланд Вайзендангер: 99,9 на сто коронавирусът е ”изтекъл” от лаборатория . 24| 5444 |09.02.2021 СЗО: Вероятно коронавирусът не е тръгнал от Ухан . 7| 3731 |25.01.2021 Д-р Трифон Вълков: Въпрос на време беше вирусът да стане по-заразен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads