Реклама / Ads
3| 2404 |12.07.2024 НОВИНИ

АКФ: Казусът с незаконния строеж на майката на Делян Добрев стигна до ВАС

.
Възможно ли е дървен павилион да се надстрои в четири пъти по-голяма масивна сграда? Може ли да е валидно едно разрешение за строеж, ако инвестиционният проект не е одобрен от главния архитект, а визата за проектиране е обявена от съда за нищожна?
 

Пред тези и още въпроси ще се изправи Върховният административен съд (ВАС) в края на месец септември след решение на съдия от Пазарджик, противоречащо на правната и житейска логика, съобщава Антикорупционният фонд (АКФ).






Казусът датира от ноември 2019 г. когато Златка Добрева, майка на номинирания за министър на енергетиката политик от скорошния проектокабинет на ГЕРБ, придобива дървен павилион със застроена площ от 30 кв. м. в местността „Атолука“ край родопското село Равногор. Впоследствие дървеният павилион е разрушен, а от септември 2023 г. тече интензивно строителство в нарушение на закона, за което общинската власт в Брацигово и прокуратурата остават напълно слепи, пише АКФ.
 
Строежът е незаконен на редица основания, например поради факта че визата за проектиране, издадена от Община Брацигово на Добрева, е за надстрояване на съществуваща сграда – въпросният дървен павилион, който, обаче, е разрушен няколко дни по-късно. Въпреки това, в края на 2020 г. общината учредява на Добрева право на пристрояване и надстрояване на несъществуващия павилион, допълват от организацията.
 
Община Брацигово не изпълнява задължението си да уведоми за строителните планове на Добрева притежатели на съседни имоти. Въпреки това те обжалват в срок. По едното от делата ВАС вече се произнесе през 2023 г., обявявайки визата за проектиране за нищожна. По другото, оспорващо разрешението за строеж, издадено без одобрени инвестиционни проекти, предстои първо заседание на 24-ти септември. Въпросното дело стига до най-високата инстанция за втори път след като жалбоподателят оспорва решение на съдия Ева Пелова от Административен съд – Пазарджик.





„Разрешение за строеж се издава само въз основа на съгласуван и одобрен инвестиционен проект от компетентния за това орган – главният архитект. В случая вещите лица са категорични, че име, подпис и печат на главен архитект липсва т.е. няма одобрен инвестиционен проект. Въпреки това разрешение за строеж е издадено“, коментира коментира Лора Георгиева от АКФ.

 

АКФ продължава да следи случая, включително развитието на делото пред ВАС. Недопустимо е при толкова ясна фактология да се стига до такова грубо погазване на закона, независимо от това интересите на кой политик се засягат, посочват от АКФ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2282 |12.07.2024 Проф. Караджов: Камала Харис е най-логичният избор, ако Байдън бъде отстранен . 5| 2414 |12.07.2024 Иван Брегов: Да се потърси сериозен анализ на работата на последните трима-четирима главни прокурори . 10| 2303 |12.07.2024 ИТН и ДПС на Доган - склонни да говорят с ПП-ДБ за кабинет. ГЕРБ няма да подкрепят втори и трети мандат . 0| 2433 |12.07.2024 Депутатите приемат правилника за дейността си, създават 25 комисии /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads