Реклама / Ads
2| 4064 |08.11.2023 НОВИНИ

АКФ праща към прокуратурата съмнения за "престъпна манипулация" в избора на нови членове на ВСС

.
Проверка на Инспектората към Министерството на правосъдието е установила "аномалия“ при избора на шестимата членове на ВСС от съдийската квота в сутринта на 25.06.2022 г., съобщиха от Антиконституционния фонд във Facebook. По думите на АКФ няма "никакво друго логично обяснение, освен че се касае за извършена престъпна манипулация на съдийските избори". АКФ ще изпрати информацията до Софийска градска прокуратура, макар и да остава с убеждението, че "дори при минимално проявено усърдие от компетентните да разследват случая органи, би трябвало отдавна да са я установили и сами".
 

Ето какво пишат от Антикорупционния фонд:

 

"През месец юли тази година от АКФ сезирахме прокуратурата (линк в коментар) за компютърни престъпления при електронното гласуване за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 25-26.06.2022 г. До момента нямаме информация дали по сигнала ни е образувано разследване.


За манипулациите на електронната система за гласуване за пръв път стана публично известно от статия на „Капитал“ от януари 2023 г. Статията цитира изводите на тройна компютърно-техническа експертиза по делото, образувано след като трима от кандидатите за членове на ВСС подават жалби, оспорвайки резултатите на изборите. Става дума за съдиите Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и съдията от Луковит Владислава Цариградска, номинирала кандидат за член на съвета.


Експертизата по делото, приета в хода на производството без да бъде оспорена, установява „различни аномалии“ в ползването на системата за електронно гласуване: многократно гласуване от един и същ IP адрес; IP адреси, от които се е гласувало десетки пъти; последователно гласуване с талони на различни гласоподаватели. Най-фрапантен е случаят, в който около 200 гласувания са били извършени в рамките на 3 минути в сутрешните часове в съботния ден на 25.06.2022 г. от един и същи IP адрес на Върховния административен съд (ВАС), макар че системата позволява на съдиите да гласуват от мобилните си телефони и домашни компютри.


Въпреки изложените данни за съществени нарушения и манипулации на вота, през февруари 2023 г. петчленен смесен състав от съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и ВАС постановява, че „изборът на шестимата членове на ВСС от съдийската квота е законен и валиден, няма установени нарушения от такава степен, че той да бъде опорочен“. Конкретно по отношение на описаните в ескпертизата „аномалии“, смесеният състав на ВКС и ВАС приема, че многократното гласуване от един и същи IP адрес на съд означава, че множество съдии просто са избрали да упражнят правото си на глас от служебните си компютри, физически намирайки се в сградата на съда, а тези гласове са отчетени като подадени от единния IP адрес на съда.


Тази версия обаче се оказва категорично опровергана от изпратен от Министерство на правосъдието (МП) официален отговор до съдиите Атанасов и Цариградска за изясняване на въпроса колко съдии са били в сградата на ВАС в изборните дни. МП осигурява охраната и реда в съдебните сгради чрез своята главна дирекция „Охрана“.


Проверка на Инспектората към МП е установила, че на 25.06.2022 г. (събота) и 26.06.2022 г. (неделя) достъпът до сградата на ВАС се е осъществявал единствено през главния вход (служебният е бил заключен), като посетителите са записвани в нарочна книга съобразно правилата за достъп до съдебни сгради в извънработно време. За датата 25.06.2022 г. във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 19 лица, които са посетили сградата на ВАС, от които 13 съдии. За датата 26.06.2022 г. във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 21 лица, от които 15 съдии.


Така установената от техническата експертиза „аномалия“ на подадени стотици гласове сутринта на 25.06.2022 г. от сградата на ВАС остава без никакво друго логично обяснение, освен че се касае за извършена престъпна манипулация на съдийските избори.


Разбира се, от АКФ ще изпратим и тази нова информация по казуса на Софийска градска прокуратура, макар и да оставаме с убеждението, че дори при минимално проявено усърдие от компетентните да разследват случая органи, би трябвало отдавна да са я установили и сами".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3863 |08.11.2023 Жертвите на бурята "Киърън" в италианската област Тоскана станаха осем . 2| 3938 |08.11.2023 Мехмед Юмер: Още от създаването на ДПС се откроява въпросът с лидерството . 32| 6004 |08.11.2023 Иво Беров: Борисов ни пазел от комунистите? Не каза ли той, че "Живков построил две Българии"? . 1| 4145 |08.11.2023 "Репортери без граници": 41 журналисти са били убити във войната в Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads