Реклама / Ads
0| 2248 |23.05.2023 НОВИНИ

Ако след 10 юни няма нов бюджет: Държавата може да харчи само толкова, колкото събира

.
Източник: личен архив
Ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира.

Това става ясно в отговор на Министерството на финансите след запитване на БНР дали при най-неблагоприятната хипотеза ще има средства за пенсии и заплати в публичния сектор. Действието на т.нар. удължителен закон за бюджета приключва именно на 10 юни.

 

Тъй като вече е почти практически невъзможно да се приеме изцяло нов бюджет за годината, най-вероятната хипотеза е депутатите да гласуват ново удължаване на бюджета за миналата година.

 

Директен отговор на въпроса дали Министерството на финансите подготвя предложение за подобно удължаване не е даден, но се прави уточнението, че в хипотеза на ново удължаване "системите ще се финансират както през първите месеци на годината при досегашния ред".

 

Това означава, че разходите ще са на нивото на същия период за 2022 г., като се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

 

Практически не могат да се свият разходи, освен икономии от нереализирани дейности и проекти на първостепенни бюджетни разпоредители. В намаление ще се отчетат извършени еднократни разходи за същия период на миналата година, уточняват от министерството.

 

При хипотеза на неприет бюджет след 10 юни, при условие че не се продължи действието на т.нар. удължителен закон, то за да се финансират разходи и трансфери след 10 юни 2023 г., задължително съгласно Закона за публичните финанси, по предложение на Министерския съвет Народното събрание следва да определи нов срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери.

 

В този случай разходите и предоставените трансфери трябва да са равни на размера на постъпилите приходи, помощи и дарения и при спазване на фискалните правила по Закона за публичните финанси, допълват още от министерството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2251 |23.05.2023 След две големи спецакции в Турция: Задържани са 12 ислямисти и много членове на ПКК . 7| 2982 |23.05.2023 Димо Гяуров: В следващите 10 дни ВСС може да отстрани главния прокурор . 0| 2520 |22.05.2023 Сръбската прокуратура разследва майката на момчето, причинило масовата стрелба в белградско училище . 42| 2961 |22.05.2023 Проф. Киров: Автоматизъм при смяна на премиери няма, има външна намеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads